Аутсорсинг индустрията у нас вече заема 4.8% от БВП

Кол центровете с дял в сектора от само 16%, расте интересът към изнесени ИТ услуги и управление и анализ на данни

Ивайло Славов представи постиженията на аутсорсинг индустрията у нас

Българската индустрия на изнесените услуги (аутсорсинг) бележи през 2017 г. ръст на приходите си с 18.2 процента до около 2.1 млрд. евро, което е 4.8 на сто от брутния вътрешен продукт на страната и 7.9 на сто от платените заплати. Това съобщи Ивайло Славов, председател на Българската аутсорсинг асоциация, на пресконференция във вторник, на която бе представен годишният доклад за развитието на отрасъла.

Секторът расте с чувствително по-висок ръст спрямо темпа на растеж на националната ни икономика, сочи анализът.  При запазване на този положителен тренд се очаква до 2021 г. приходите в сектора да се удвоят до 4 млрд. евро, а относителният му дял  в БВП да достигне 7.9%, стана ясно още при представянето на доклада, изготвен от SeeNews по данни за 477 български компании, занимаващи се с аутсорсинг на бизнес процеси (BPO) и ИТ аутсорсинг (ITO) през 2017 година. Съотношението между двете подразделения на изнесените услуги е почти изравнено, с лек превес на BPO от 51%.

"Както в глобален мащаб, така и в България, се наблюдава промяна в профила на търсените услуги. Много хора си представят, че аутсорсинг услугите се изчерпват до стандартен кол център, а всъщност това не е така. Данните от доклада показват, че само за 16 % от компаниите у нас в сферата на изнесените услуги това е основната им дейност", коментира Славов. "В момента говорим много повече за споделени услуги, за бизнес процеси в областта на човешките ресурси, финансите, управлението на сгради, които се изнасят към аутсорсинг компании. Има нарастващ интерес към висококвалифициран труд и особено към услуги, свързани с информационни технологии - разработване на софтуер, поддръжка, системна интеграция. Подсекторът, който расте най-бързо, е при компании, предлагащи аутсорсинг на процеси, базирани на специфични знания и информация, като управление и анализ на бази данни, проучвания, обработка на информация", допълни той.

Според представените данни аутсорсинг секторът формира 2.4% от работния пазар в България. В него са заети повече от 67 300 души към края на 2017 г., като към 2021 г. броят им се очаква  да превиши 79 хил. души.

Индустрията на изнесените услуги у нас продължава да е сред водещите данъкоплатци с внесени данъци в размер на 15.5 млн. евро. През 2017 г. компаниите в сектора са платили 1.3% от всички данъци в икономиката. Индустрията на изнесените услуги дава 6.2% от всички разходи за социално осигуряване в националната икономика през годината, посочи още организацията.

Най-големите хъбове за аутсорсинг услуги остават големите градове с университети, като се наблюдава тенденция за все по-голямо изнасяне на дейността извън столицата. София, Пловдив и Варна са трите най-големи аутсорсинг центрове, като Велико Търново и Бургас също привличат все повече нови компании, сочат данните.

Над половината от компаниите (52%) в аутсорсинга у нас са с български собственици, като в компаниите с чуждестранно участие 53% от инвеститорите са от Великобритания, САЩ, Германия и Холандия. Сред чуждестранните клиенти на българските аутсорсинг компании доминират компании от Западна Европа, Великобритания и САЩ, показва докладът.

Доброто развитие на сектора у нас продължава да позиционира България като водеща глобална аутсорсинг дестинация. Страната ни се нарежда на първо място по атрактивност в Югоизточна Европа, на второ в Европа след Полша и на 15-о място в света според Global Services Location Index за 2017 г. на анализаторската компания A.T. Kearney, допълва се още в анализа.

Споделяне

Още от Бизнес