Аванс за местния газ би свалил цените наесен с 10%

Аванс за местния газ би свалил цените наесен с 10%

Цената на природния газ за потребителите може да се намали с близо 10 процента, ако общественият доставчик “Булгаргаз“ плати авансово за 250 млн. куб. м суровина, която компанията “Мелроуз“ планира да започне да добива от октомври от новите си находища в Черно море край Галата. Това прогнозира в понеделник пред журналисти председателят на Балканската и Черноморска петролна асоциация Валентин Кънев.

“Мелроуз“ получи в началото на август концесия за добив на синьото гориво, който възнамерява да стартира наесен, вадейки по 500 млн. куб. м годишно от общо около 3 млрд. куб. м залежи. Тогава министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков коментира, че това би поевтинило газа до 5-10 на сто допълнително към руските отстъпки за 7 процента от сегашната цена.

Преди дни обаче от “Булгаргаз“ прогнозираха повишение с около 3 процента на газовите тарифи от октомври, заради двойното увеличение на внасяните количества руски газ. Общественият доставчик обясни поскъпването с това, че в момента купува обеми основно по договорените с “Газпром“ преференциялни цени, а от 1 октомври към тях ще се добавят по-скъпите количества.

От държавната компания също така обясниха, че в калкулациите им въобще не присъства газ от местен добив, тъй като все още не могат да се разберат за цената с “Мелроуз“.

Ако в българското потребление на природен газ се включат 100 млн. куб. м, добивани от "Мелроуз", то намалението на цената ще е с 1.5 процента, сочат сметките на БЧПА. При добив от 200 млн. куб. м поевтиняването ще е с 2.3 процента, а при 500 млн. куб. метра - с 8,2 процента.

Нормална практика е компаниите да продават определени количества газ на по-ниска цена, преди да са разработили находището и ако "Булгаргаз" закупи предварително поне половината добивано количество (250 млн. куб. метра газ), то ефектът върху цената на газа за потребителите ще бъде понижение от 9.7 на сто, коментира Валентин Кънев.

По думите му, с разнообразяване на доставките си от други страни и от спотовите пазари, страната ни може да постигна понижение на цената на газа с до 16 процента пред следващите години..

Ако към добиваните от "Мелроуз" количества се добави и участие на България в поне една междусистемна газова връзка, цената на суровината ще газа падне с общо 12,4 процента, а ако се закупуват и 200 млн. куб. метра газ от спотпазарите, понижението вече ще е с 16 процента, заяви Кънев.

В момента страната ни работи по изграждането на връзки с Гърция и Румъния, за което дори Еврокомисията отпусна частично финансиране. Токаво се очаква и за бъдещия интерконектор със Сърбия, а връзката с Турция се предвижда да е част от газопровода “Набуко“. Всички те обаче реално ще заработят през 2014 г.

Кънев коментира също така, че реверансите към цените на газа може да имат лоши последици, давайки за пример как “Булгаргаз“ е единственото държавно дружество със загуба от 58 млн. лв. заради натиска на държавата върху ръста на цените на суровината.

Тази загуба в крайна сметка ще трябва да се понесе от “Българския енергиен холдинг“ и от държавата, допълни той.

В Балканската и Черноморска петролна организация членуватпетролни и газови компании като "Булгаргаз", "Лукойл", "Бритиш петролиум", "Газ дьо Франс", "Винтерсхал", КРМG, "Ромгаз", ОМV и други

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес