Авансови 3 млрд. евро получиха три членки по Плана за възстановяване на ЕК

Авансови 3 млрд. евро получиха три членки по Плана за възстановяване на ЕК

Първите авансови плащания по европейския План за възстановяване и устойчивост получиха във вторник Португалия, Белгия и Люксембург, съобщиха от Европейската комисия. Общо близо 2 млрд. евро са преведени на трите държави под формата на 13-проценти предплащания по одобрените от Брюксел техни планове.

Португалия получи 2.2 млрд. евро, Белгия – 770 млн. евро, а Люксембург – 12.1 млн. евро. Цялото безвъзмездно финансиране от инструмента "Следващо поколение ЕС" за Португалия е 13.9 млрд. евро и заеми за 2.7 млрд. евро. За Белгия пълното субсидиране е 5.9 млрд. евро, кредити не са предвидени, а за Люксембург предвидените средства са 93.4 млн. евро.

Тези плащания са предназначени за финансиране на съществени реформи и инвестиции, като поставят основите на държавите -членки да получат останалата част от отпуснатите им средства.

Общо по фонда "Следващо поколение ЕС" страните членки ще получат 728.3 млрд. евр опо текущи цени в подкрепа на зелената си трансформация дигитализация, постигане на енергийна ефективност и иновации.

Предвидените за България безвъзмездни средства са близо 12.6 млрд. лв., но страната ни все още не е внесла за одобрение в ЕК своя план за възстановяване, макар срокът за това да изтече в края на април. След четири редакции, последната от които на служебното правителство, се задава пета, тъй като партията "Има такъв народ", която се очаква да сформират правителство, смята, че във финалния засега вариант продължава да има пропуски. Партията на Слави Трифонов смята да пренапише проектите и да върне този на напояването, който бе близо 850 млн. лв., тъй като фермерите държат на него. Предвиждат се нови редакции и при енергийните проекти. При това положение България може и да не получи до края на годината полагащите ѝ се авансови 13 процента или 1.6 млрд. лв.

Освен страната ни, само още една членка не е внесла плана си за възстановяване - Нидерландия.

Говорителят на Европейската комисия Ариана Подеста заяви, че редът, по който държавите -членки получават първите си плащания, ще зависи от скоростта, с която националните правителства могат да обработват своите споразумения.

"За някои държави -членки това е въпрос на дни, за други държави -членки може да отнеме повече време", отбеляза тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?