Авариите на топлопроводите в София продължават

Четвърти ден на пробиви: След "Младост", "Слатина" и "Дружба", "Люлин" също остана на студено

Авариите на топлопроводите в София продължават

Четвърти ден продължават проблемите с топлоснабдяването в различни квартали на София, възникнали заради пробиви на топлопроводи. Във вторник вечерта на студено остават жителите на кварталите "Младост" и "Слатина", част от "Дружба 1", а вечерта към тях се присъединиха и няколко района от "Люлин".  Започналата в събота драма, когато половината София остана без топлозахранване, ще продължи и в сряда, а може би и в четвъртък, съобщиха от "Топлофикация-София".

След като в понеделник им беще пуснато парното, във вторник привечер бе спряно топлоподаването в четирите части на столичния квартал "Младост", тъй като дружеството е регистрирало нов пробив в топлопроводната мрежа в региона на заведението "Макдоналдс" при търговския център "Дъ Мол". Около три часа по-късно в същото положение се оказаха и жителитена кв. "Люлин" - 3, 4, 5 и 6-та част. От топлоснабдителното дружество не можаха да се ангажират със срок, в който да отстранят теча.

По време на авариите нито един клиент в столицата засега не е останал повече от 48 часа без топлоподаване, което би било основание за търсене на обезщетение от общинското дружество по силата на общите условия, обясниха от фирмата пред Mediapool.

Без парно и топла вода остават също така квартал "Слатина" и около 50 сгради в кв. "Дружба 1" в района на ул. "Искърско шосе", бул. "Цветан Лазаров" и бул. "Брюксел" и блокове 417, 418, 419 в ж.к. "Дружба 2".

През нощта срещу вторник е било възстановено топлоподаването към кварталите "Лозенец", "Дианабад", "Изток", "Иван Асен ІІ", "Подуене център", кв."Гео Милев" и "Редута", но все още са възможни временни колебания, предупреждават от дружеството.

Проблеми с топлоподаването е възможно да има и в "Студентски град", "Витоша" и "Дървеница", обясниха от топлофикацията.

Продължаващите проблеми с парното провокираха и Комисията за енергийно и водно регулиране да поиска от "Топлофикация-София" спешно обяснения за причините за прекъсване на топлоснабдяването. Три дни ще имат и "ЧЕЗ Електроразпределение" да обяснят колко абонати са останали без ток през уикенда, защо се е стигнало до това и какви мерки са били предприети за отстраняване на авариите.

Същото преди ден поиска и министърът на енергетиката Николай Павлов.

От регулатора обясняват, че целта на исканата информация е да се установи как си изпълняват двете дружества лицензите за доставка на топлинна и електрическа енергия по отношение на качеството на предоставяните услуги. След получаване на докладите от "ЧЕЗ Разпределение България" АД и "Топлофикация София" ЕАД относно точните причини за прекъсванията, КЕВР ще прецени по-нататъшните си действия.

Комисията припомни на абонатите на двете дружества, че имат право да търсят обезщетения, ако са останали повече от 48 часа без парно и топла вода и 24 часа без ток, тъй като доставчикът не е отстранил повредите в мрежата си.

Според общите условия на "ЧЕЗ Разпределение България“ например ако техен клиент остане без ток за повече 24 лв. има право на обезщетение от 30 лв., а за всеки следващ период от 12 часа без електрозахранване компенсацията е 20 лв. Отделно ако клиентът е претърпял имуществени вреди в резултата на спирането на тока, той може да ги претендира пред дружеството.

Споделяне

Още от България