Аварирал круизен кораб в Мексиканския залив бе изтеглен на буксир

Аварирал круизен кораб в Мексиканския залив бе изтеглен на буксир

Кошмарът за 4229 души на круизен кораб, претърпял авария в Мексиканския залив в неделя, днес свърши, след като съдът беше изтеглен на буксир до пристанището на град Мобайл, щата Алабама, предаде Франс прес.

Пожар в машинното отделение оставил в неделя луксозния лайнер "Карнивал трайъмф" без електричество. Проблеми с тока на кораба имало и няколко седмици по-рано, но компанията собственик увери, че те нямат никаква връзка с пожара.

За пасажерите пътуването на мечтите им се превърнало в изпитание, след като се оказали принудени да чакат с часове на опашка, за да получат сандвич, и да се облекчават в пластмасови торбички. Според разказите им канализацията се спукала, тоалетните били запушени, а мръсната вода прониквала в кабините.

Условията са ужасяващи. Има огромен проблем с хигиената, да не говорим за смрадта, разказа пътничка от Тексас пред телевизия Ен Би Си.

Друга пътничка каза за телевизия Си Ен Ен, че екипажът от 1086 души е направил всичко по силите си да облекчи престоя на пътниците на кораба при тежките условия, а трета обясни, че никой на борда не е проявил агресивност.

Дългият 272 метра кораб акостирал на пристанището в Мобайл малко след 21 часа местно време снощи, (3 ч. по Гринуич тази сутрин), теглен от флотилия влекачи. Операцията продължила няколко дни - по-дълго от предвиденото - заради скъсване на кабел на един от влекачите.

След като пътниците чакали с часове да бъдат изведени, тъй като на кораба имало само един работещ асансьор, свалянето им от14-етажния кораб започнало към 22.15 ч. а към 22.45 всички гости били вече на сушата, както съобщи в Туитър компанията оператор "Карнивал круз лайн", цитирана от ДПА.

Някои от пътниците целували земята, а други били гневни. Митнически служители се качили на кораба, за да ускорят процедурата, а компанията оператор осигурила около 100 автобуса, които да откарат пасажерите до Тексас или Ню Орлеанс.

ДПА отбелязва, че никой не е пострадал, с изключение на един от гостите, който се почувствал зле и бил откаран от кораба с помощта на бреговата охрана.

Корабът тръгнал на четиридневен круиз на 7 февруари от Галвестън,Тексас.

Инцидентът в Мексиканския залив е нова катастрофа за имиджа на компания "Карнивал корп.", след като миналата година нейният луксозен лайнер "Коста Конкордия" претърпя край бреговете на Италия корабокрушение, завършило с 32 жертви, припомня Ройтерс.

Представители на компанията съобщиха, че "Карнивал трайъмф", влязъл в експлоатация през 1999 г., ще остане в ремонтните докове на пристанище Мобайл за оценка на щетите. Компания "Карнивал" вече обяви, че ще възмезди в пълен размер всички пътници и ще покрие изцяло транспортните им разходите до Тексас. Тя съобщи също, че анулира следващите планирани круизи на "Карнивал трайъмф" поне до средата на април.

Споделяне

Още от Свят