Авария остави Крим без ток за няколко часа

Авария остави Крим без ток за няколко часа

Полуостров Крим остана без електричество за няколко часа в сряда следобед. Едновременно с това бяха прекъснати и мобилните комуникацииq спряха да работят банки и търговски центрове. Много административни и частни сгради прибегнаха до помощта на дизелови генератори за осигуряване на електричество.

"Целият Крим и Севастопол са без ток. Електричеството е прекъснато навсякъде. Търсим причината", написа местният сайт "Криминформ", като се позова на свой източник.

Проблемите с изключването на електроснабдяването в различни райони на полуострова започнали около 13 часа, по данни на жители, а целият Крим останал без ток за половин час в периода от 15.20 и 15.50 часа, по данни на руския оператор на мрежата "Россет". Напълно захранването е било възстановено в 17.22 часа, съобщиха от руското Министерство на енергетиката.

От сривовете на електрозахранването са били засегнати 2.35 млн. души.

За последно полуостровът остана без ток миналата година. Както и сега, причината е в в енергийния мост, свързващ Крим с материка.

В резултат на токови удари на подстанция "Таман" е задействана противоаварийната система и са изключени всички линии, написа във Фейсбук ръководителят на Крим Сергей Аксьонов. "Целят Крим остана без ток. В течение на три часа енергоснабдяването ще бъде възстановено. Молим да се запази спокойствие", призова той.

Подстанция "Таман" се намира на територията на Краснодарския край в Русия, откъдето тя снабдява с ток анексирания Крим. Доставките от Украйна бяха преустановени след завземането на Крим от Русия през 2014 г.

РИА Новости съобщава, че в Севастопол не работят банки, терминали, търговски центрове и друг. В столицата Симферопол и в Севастопол престанаха да работят светофарите, спрени са тролеите, съобщават местни жители.

В Севастопол токът е спрял в 15 ч., а четвърт час по-късно и мобилните връзки. След 40 минути мобилната мрежа проработила, но ток няма и досега, сподели местен жител в социалните мрежи.

Към 16.30 ч. в Севастопол вече имало ток, а също и в Ялта, но не и в другите населени места.

Час по-късно вече целият полуостров е имал електричество, по данните на енергийното ведомство на Русия.

Споделяне

Още от Свят