Авария остави милиони хора в Аржентина и Уругвай без ток

Буенос Айрес, архивна снимка

Милиони хора в Аржентина и Уругвай останаха без ток след срив в енергийната система на Аржентина. По първоначални данни са засегнати близо 50 млн. абонати.

Аржентинската енергийна компания "Едесур" (Edesur) потвърди в Туитър, че Аржентина и Уругвай изцяло са без ток. Според аржентинския в. "Насион" Бразилия и Чили също са засегнати, а Би Би Си съобщи за спиране в Парагвай.

"Масовият срив във взаимосвързаната електрическата система остави целите Аржентина и Уругвай без електричество", съобщи компанията „Едесур Аржентина“ в социалната мрежа „Туитър“. Според изявлението системата се е сринала в 7 сутринта (13 часа българско време).

Уругвайската енергийна компания UTE заяви, че "срив в мрежата на Аржентина е засегнала взаимосвързаната система, оставяйки цялата национална територия без ток, както и няколко провинции на съседната страна".

Според аржентинската енергийна компания електрозахранването може да бъде частично възстановено в рамките на 7-8 часа. Според местни медии в части от Буенос Айрес токът е пуснат, а двете летища на града работят, използвайки генератори.

Една от най-големите ВиК компании в Аржентина предупреди потребителите да пестят и водата, тъй като доставките ѝ също са засегнати от спирането на тока.

В неделя в Аржентина се провеждат местни избори, припомня Би Би Си.

В Уругвай електричеството е възстановено по части от крайбрежието.

Споделяне

Още от Свят