Авария пак остави без парно пет квартала в София

Авария пак остави без парно пет квартала в София

Парното и топлата вода в пет столични квартала е спряно заради авария. Засегнати са "Красно село", "Гоце Делчев", "Стрелбище" и части от "Борово" и "Мотописта". Причината е пробив на главен топлопровод. Засегнати от аварията са повече от 700 абонатни станции и 20 000 домакинства.

От "Топлофикация-София" разчитат, че ще се справят с аварията в рамките на законоустановения срок от 48 часа. На място в момента са 4 екипа.

Топлопроводът е същият, който преди десет дни остави на студено същите квартали, обясни Елизабет Павлова от дружеството пред БНР.

"Преди 10 дни оставихме топлопровода, без да възстановим изолацията, за да можем да обследваме и видим каква е реалната ситуация. Както виждате, днес има нова авария. Заради това се налага да подменим по-голямата част от топлопровода", коментира Павлова.

Междувременно в четвъртък Столичният общински съвет прие бизнес плана на "Топлофикация" за 2018 г. В него е заложена и реконструкцията на 20 км топлопроводи през лятото. "Рехабилитацията на топлопреносната мрежа дава добри резултати по отношение снижаване на аварийността и повишаване надеждността и качеството на услугата централизирано топлоснабдяване", смятат от "Топлофикация".

Освен това ще се правят ремонти в ТЕЦ "София" и ТЕЦ "София Изток". Планирано е и началото на изграждане на когенерация, в която да се използва горивото, произвеждано от боклука на София. За изпълнение на инвестиционната програма на "Топлофикация-София" са предвидени 97.5 млн. лева. Собствените средства са за обекти на стойност 87.1 млн. лева, а привлечените са от Международен фонд "Козлодуй".

Споделяне

Още по темата

Още от България