Авария в подстанция на НЕК пак остави Слънчев бряг на тъмно

Авария в подстанция на НЕК пак остави Слънчев бряг на тъмно

Заради авария в четвъртък вечер между 30 минути и 2 часа без електричество са били част от курорта Слънчев бряг, Несебър и село Равда. Това съобщиха в петък от електроразпределителната компания ЕВН.

В съобщението се уточнява обаче, че аварията е станала в два трансформатора в подстанция "Слънчев бряг", която е собственост на Националната електрическа компания (НЕК).

Аварията е възникнала в 20.17 часа. В 20.51 ч. е започнало поетапното включване и до 22.17 часа захранването е било възстановено за всички клиенти.

По същото време изключване на извод 20 киловолта от друга подстанция - "Хоризонт" - е прекъснало електрозхранването за част от Поморие. През нощта електроснабдяването и там е било напълно възстановено.

Две аварии на електропроводи на НЕК оставиха голяма част от черноморските ни курорти без електрозахранване часове наред към края на юли в разгара на курортния сезон и при горещини над 30 градуса.

В петък изпълнителният директор на Електроенергиен системен оператор (ЕСО) Иван Йотов предупреди, че поради претоварване на мрежата в района на Слънчев бряг може да бъде наложен режим на тока. "Свръхпотреблението е предизвикало прекъсване на захранването в части от курорта за половин час снощи. Подобни инциденти не са изключени и в бъдеще", каза Йотов.

В петък сутринта било извършено и планирано, предварително обявено, временно изключване на далекопровода "Ахелой", което вероятно поради ранния час не е довело до смущения в захранването на южното Черноморие.

След авариите през юли изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов заяви, че през последните няколко години не е построен нито километър нова мрежа, инвестиционни разходи за ремонт и поддръжка на преносната мрежа са били насочвани към проектите за строеж на АЕЦ “Белене“ и “Цанков камък“, вместо да се покриват дейности за изпълнение на основната лицензионна дейност на НЕК.

Същото показа и доклад на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), изготвен по искане на собственика на НЕК - “Българския енергиен холдинг“, през февруари 2010 г. за работата на електрическата компания в периода юли 2007-юли 2009 г. Този анализ е различен от регулаторния одит на държавната компания, който бе обещан от ДКЕВР заедно с проверките в електроразпределителните дружества, но още не е започвал.

В анализа се посочва, че в проверявания период НЕК не е влагала по предназначение одобрените в цените ѝ разходи за експлоатацията и поддръжката на преносната мрежа, която е собственост на НЕК, но се управлява от ЕСО. 79 на сто от годишните разходи на електрическата компания са необходими за поддръжката на мрежата, но практически са влагани в други инвестиционни проекти.

Същевременно в петък, ден след поредната авария, от НЕК обявиха, че компанията е съставила програма за приоритетна рехабилитация и подмяна на обекти от електропреносната мрежа. Рехабилитацията ще бъде поетапна, като целта ѝ е да сведе до минимум опасността от подобни аварии. Планът за действие е бил обсъден на заседание на оперативното ръководство на НЕК.

Първата краткосрочна стъпка щяло да бъде подновяването на съществуващата мрежа в Североизточна България. Част от проводниците там ще бъдат подменени със свръхпроводими, което според съобщението на НЕК ще увеличи два пъти преносната способност на мрежата. Започнала е подмяната на част от мрежата в района Шабла-Каварна.

На заседанието било отчетено, че липсата на значими инвестиции в преносната мрежа досега е довело до сериозни проблеми, които са наслагвани от години. В съобщението се посочва, че в НЕК няма стратегия за развитие на мрежата, за да могат да бъдат поети огромните електрически товари, свързани с присъединяването на вятърните електроцентрали в региона на Североизточна България, както и със завишеното потребление на електроенергия в районите на най-големите летни курорти, където през туристическия сезон натоварването на мрежата е огромно.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес