Аварийни 100 000 лв. за укрепване подземията на мавзолея

Парите от неотложния фонд - първа вноска за арт галерия в необозримото бъдеще

Останките от мавзолея на Георги Димитров в София окончателно ще се използват за представяне на съвременно изкуство - под земята и на открито. Това реши Столичният общински съвет в четвъртък. Не е ясно обаче кога помещенията под земята, които са с площ над 1400 кв. метра, ще се превърнат в експозиционна зала и хранилища към Софийската градска художествена галерия.

Мавзолеят на Георги Димитров беше взривен през 1999 г. Останките са с конструктивни проблеми заради "особеностите на демонтажа". Сн. Стара София


Причината е, че преди това те първо трябва да бъдат укрепени, ще се разработва и задание за архитектурен конкурс за това как да изглеждат, след това конкурсът трябва да бъде обявен, проведен, а после да се направи обществена поръчка за изпълнител и чак след приключването ѝ да започне същинската работа. Задачата се усложнява и от факта, че архитектурният конкурс за идеен проект за преустройство на останките от мавзолея няма да засяга само тях, а цялото пространство на Градската градина и площад "Александър І Батенберг".

За сравнение архитектурните конкурси за нова визия на пространството около ул. "Граф Игнатиев" и около храма "Ал. Невски" бяха обявени в края на 2013 г., победителите, избрани през 2014 г. Четири години по-късно още няма избрани изпълнители на обществените поръчки за осъществяване на тези идеи, въпреки че процедурите бяха обявени повторно през 2017 г. Планирано е същинската работа по зоната около "Граф Игнатиев" да започне през тази година, но ремонтите около "Ал. Невски" вероятно ще останат за следващата.

Идеята за останките от мавзолея е за галерия да се използва залата, в която е правен "макиажа на мумията на Георги Димитров", по думите на зам.-кмета по културата Тодор Чобанов. Помещенията на долните две подземни нива можело да се ползват за хранилища. Според Чобанов при преобразяването на пространството ще се търси минимализъм, за да се запази бункерният стил.

По тази идея се работи от 2014 г., когато започва проучване на подземията и изясняване на правния им статут, тъй като те по документи до 2016 г. не са съществували.

Спешно укрепване

Излагането на съвременно изкуство на открито върху площадката на бившия мавзолей ще е възможно в по-обозримо бъдеще. Първата творба, която ще бъде поставена там, е т. нар. Бронзова къща на българския художник, живеещ в Австрия, Пламен Деянофф. Последният, но не окончателен срок за поставянето ѝ е краят на февруари. Произведението, което се състои от множество бронзови елементи в момента се товарело, за да бъде докарано в София. Скулптурата трябва да стои в центъра на столицата до края на годината като символ на председателството на Съвета на ЕС от България през първата половина на 2018 г. и от Австрия през останалите 6 месеца.

Преди да бъде поставена на мястото на мавзолея обаче, останалата от него площадка трябва да бъде укрепена, тъй като имала "конструктивни проблеми заради особеностите на демонтажа на сградата отгоре", обясни Чобанов. Зданието, в което се съхраняваше балсамираното тяло на Георги Димитров, беше взривено. Според Чобанов на първо време са нужни и средства за укрепване на подземните помещения, както и за осигуряването на вход към тях, тъй като в момента, за да се влезе в тях били нужни алпинистка екипировка и умения, а безпрепятственият достъп щял да е нужен и при разработването на идеите за бъдещия архитектурен конкурс.

За тези дейности общинските съветници отпуснаха до 100 000 лева от резерва за непредвидени и неотложни дейности на общината. това предизвика критики от опозицията от БСП. Според общинарите от левицата няма ясен разчет точно за какво ще се изхарчат средствата, освен това няма убедителен аргумент защо е нужно да се използват пари за непредвидени разходи при положение, че идеята за подземията е от години.

Зам.-кметът Чобанов обясни, че има подробна сметка за какво ще се изразходват средствата, но не я представи, а каза, че може да я даде при поискване.

Политически нападки

Дебатът и този път не мина без политически нападки от страна на ГЕРБ към БСП за това, че се противопоставят на всяка идея за използване на пространството от сантиментални подбуди. Подобни аргументи се чуха и при обсъждането на това дали на мястото на взривената сграда да се постави временно Бронзовата къща, което се състоя миналата година. Тогава пари за укрепването на площадката, върху която ще се монтира скулптурата не бяха предвидени, тъй като от ГЕРБ обясниха, че трябва да се направи проучване.

Иначе бъдещият архитектурен конкурс за преобразяване на тази част от центъра на София ще се обявява за втори път, тъй като общината не одобри резултата от първия. Една от причините беше и неяснотата какво точно да се прави с подземията на мавзолея. Сега според зам.-кмета ще е пределно ясно, че там трябва да има галерия и няма как да се появят предложения за премахването им или използването им за нещо друго.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?