Аварийният план за Перник – като след дъжд качулка

Шествие и молебен за вода в Перник. Сн. БГНЕС

Аварийният план за Перник го намирам като след дъжд качулка, заяви във вторник експертът-хидролог Асен Личев – бивш директор на Дирекция "Управление на водите".

"Тези неща трябваше да се направят много отдавна. Отдавна е известно, че загубите във водоснабдителната система на ВиК са много големи. Отдавна е известно, че язовир "Студена" не се управлява добре от МОСВ и водата не се изразходва само за питейни нужди, какъвто е приоритетът на закона, а за промишлено водоснабдяване, което е било преди от язовир "Пчелина" и за т.нар. екологичен отток незнайно защо в такъв голям размер. Ако МОСВ бяха изключили промишленото водоснабдяване и минимално допустимия екологичен отток не на 19 ноември, а на 1 януари тази година, в момента в язовира щеше да има 7 млн. кубически метра повече вода и щеше да се дочака без всякаква тревога следващият пълноводен период на река Струма", коментира Личев пред БНР.

Според него с темата за мъртвия обем се спекулира:

"Мъртвият обем е 2.4 млн. кубически метра в язовир "Студена". Днес общият обем на язовира е 3.8 млн. кубически метра. В момента 1-4 млн. кубически метра е полезният обем".

"Моите съграждани от Перник така или иначе ще изконсумират вината на виновните. Важното е и виновните да бъдат наказани, за да може тази вина, която ще изконсумират нашите съграждани, да не е горчива", каза още Асен Личев.

Междувременно регионалният заместник-министър Николай Нанков заяви, че аварийният ремонт на старата пречиствателна станция и на водопреносната мрежа в Перник се очаква да приключи до 2 месеца. Нанков бе в Перник и на 31 декември, ден след като правителството отпусна кризисно 30 милиона лева бюджетни пари за въпросния ремонт.

Средствата са за цялостна реконструкция и така се гарантира на перничани, че дори при мъртъв обем на язовир "Студена", водата ще има всички необходими качества за питейно-битово водоснабдяване, коментира министърът.

Едновременно с аварийния ремонт се търсят и нови водоизточници по "Витошкия водосбор" към язовир "Студена", е допълнил Николай Нанков, цитиран от пресцентъра на регионалното министерство.

По-рано премиерът Бойко Борисов обяви, че министрите Караниколов и Нанков ще стоят в Перник до разрешаването на проблема с водата. Той дори нареди на Нанков, който планирал да ожени през месец май, до сватбата да стои в Перник.

В същото време в Перник продължава раздаването на бутилирана вода. Във вторник до обед вода се раздаваше в квартал "Мошино" и в Батановци.

Изготвен е график за след Нова година, който покрива всички квартали на града и населените места в общината, предаде БНР. Ще бъде организирана и доставката на вода на възрастни и трудноподвижни хора.

Перник е на воден режим от 18 ноември. Според последната схема водата се пуска за осем часа на денонощие. В града е обявено бедствено положение, но властите се надяват водният режим да приключи до един месец, както стана ясно след извънредната среща в Министерския съвет в понеделник.

До момента няма официално становище по въпроса какви са причините за водната криза в града.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?