"Аватар" събра само 3.5 млн. долара на първата си прожекция в САЩ и Канада

"Аватар" събра само 3.5 млн. долара на първата си прожекция в САЩ и Канада

Високобюджетният филм "Аватар" на режисьора Джеймс Камерън събра 3.5 милиона долара на първата си нощна прожекция в петък вечерта в Съединените щати и Канада, съобщи Ройтерс, позовавайки се на данни от бокс офисите.

Тази сума бледнее в сравнение с постигнатото от други касови филми като вампирската сага "Здрач 2: Новолуние", който постигна рекорда от 26.3 милиона долара на премиерната си прожекция през ноември.

"Новолуние" обаче имаше голям набор от почитатели още от времето на първата част от сагата "Здрач", появила се през 2008 г., както и от високо тиражните вампирските романи на Стефани Майер, на които са базирани филмите.

"Аватар", който беше обявен от нюйоркската асоциация на критиците за най-добрия филм на 2009 г., е създаден по оригинална идея на режисьора на "Титаник" Джеймс Камерън и е един от най-скъпите филми, посочва агенцията. 

Компанията Фокс заяви, че създаването му е струвало 237 милиона долара, но според съобщения в медиите истинската му стойност е около 300 милиона долара. Фокс заяви също, че ще похарчи други 150 милиона долара за рекламирането му в цял свят.

Само часове след излизането на филма канадският режисьор Джеймс Камерън получи своята звезда на холивудската Алея на славата.

Усмихващият се Камерън беше приветстван от 200 поклонници минувачи на булевард "Холивуд", докато приемаше наградата от калифорнийския губернатор и бивша филмова звезда Арнолд Шварценегер и актрисата Сигорни Уивър, която участва в най-новата му лента.

Споделяне

Още от

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?