"Аватар" взе първото си голямо отличие на "Златните глобуси"

"Аватар" взе първото си голямо отличие на "Златните глобуси"
Високотехнологичният научно-фантастичен епос на режисьора Джеймс Камерън "Аватар" спечели престижната награда "Златен глобус" за най-добър драматичен филм, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Лентата спечели на Камерън и наградата за най-добър режисьор. "Аватар" надделя в битка с филмите "Гадни копилета", "Войната е опиат", "Високо в небето" и "Прешъс".

Призът за най-добър мюзикъл или комедия взе "Последният ергенски запой".

"Златен глобус" за най-добра мъжка роля в драматичен филм получи Джеф Бриджис за "Лудо сърце", а Сандра Бълок взе наградата за най-добра драматична актриса за ролята си във филма "Сляпата страна".

Като най-добър актьор в мюзикъл или комедия беше отличен Робърт Дауни младши за ролята си в "Шерлок Холмс", наградата за най-добра женска роля в същата категория взе Мерил Стрийп за "Джули и Джулия".

Наградата за най-добра мъжка поддържаща роля беше връчена на Кристоф Валц за "Гадни копилета", а като най-добра поддържаща актриса бе отличена Моник за ролята си в "Прешъс".

На режисьора Мартин Скорсезе бе присъдена наградата "Сесил Б. де Мил" за цялостно творчество.

Призът за най-добра анимация беше присъден на "В небето", а наградата за най-добър сценарий взеха Джейсън Райтман и Шелдън Търнър за филма "Високо в небето".

Наградата за най-добра мъжка роля в телевизионна драма получи Майкъл Хол за "Декстър", а призът за най-добра женска роля в същата категория бе присъден на Джулиана Маргуляс за "Добрата съпруга".

Наградата за най-добър чуждоезичен филм взе германската продукция "Бялата лента", в която се разказват странни случки в малко селце в навечерието на Първата световна война.

"Златният глобус" за най-добра телевизионна драма взе "Mad Men" ("Момчетата от Медисън Авеню"), описващ живота на мъжете и жените, работещи в престижна рекламна агенция в Ню Йорк.

Алек Болдуин взе приза за най-добра мъжка роля в телевизионна комедия "30 Rock".

"Златните глобуси" са смятани за ориентир за наградите "Оскар". За разлика от наградите "Оскар" обаче, "Златен глобус" за най-добър филм се присъжда в две категории - за мюзикъл или комедия и за драма. 105 драми и 68 комедии или мюзикъли, както и 15 анимационни ленти участваха в надпреварата за номинациите.

Споделяне

Още от

Колко време давате на новия парламент?