Авентис предупреждава за големи съкращения след изкупуването й от Санофи - Синтелабо

Френско-германската фармацевтична компания Авентис предупреждава, че изкупуването ѝ от нейния по-малък френски конкурент Санофи-Синтелабо ще доведе до загубата на хиляди работни места, предаде Асошиейтед прес, като цитира френския финансов ежедневник Лез еко.

Авентис обеща да се противопостави на подадената вчера оферта за изкупуването ѝ от страна на Санофи-Синтелабо за близо 48 млрд. евро и призова акционерите си да не приемат сделката.

Според Лез еко, който не назовава източниците си, Авентис смята, че тази сделка ще доведе до загубата на между 10 000 и 12 000 работни места по цял свят.

Сливането на Санофи-Синтелабо и Авентис би довело до създаването на третата по размер на глобалните продажби фармацевтична компания в света, след американската Пфайзър и британската Глаксо Смит Клайн.

Председателят и главен изпълнителен директор на Санофи Жан-Франсоа Деек до момента отказва да съобщи колко работни места ще бъдат загубени при сливането, като отбелязва, че би предпочел да обсъжда този въпрос първо със синдикатите.

Вчера Санофи предложи 5 свои акции и 69 евро в брой за 6 акции на Авентис, като по този начин оцени акциите на Авентис на около 56,92 евро. Вчера акциите на френско-германската компания затвориха на доста по-високо равнище - 59,25 евро за акция, тъй като инвеститорите изчакваха подаването на по-добра оферта от Санофи или някой друг кандидат.

По БТА

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?