Августовски бонуси за Спешната помощ в София, час по-малко работа от септември

Временният шеф на софийската спешна помощ

През август работещите в Спешната медицинска помощ в София ще получат 80 хил. лв. допълнителни материални стимули, а от 1 септември работното им време ще бъде намалено с на седем часа, каквото право пор принцип имат работещите в Центъра по неотложна медицинска помощ. Това съобщи в сряда временният изпълнителен директор на центъра Александър Златанов в отговор на продължаващите трети ден протести на работещите в спешната помощ с искания за увеличаване на заплатите със 100 процента.

 

Бонусите на екипите ще дойдат след решение на здравното министерство за отмяна на намалението на бюджета за Спешната помощ с 1.5%. Това щяло да осигури въпросните 80 хил. лв. допълнителни суми за август. Златанов увери, че няма намаления на работните заплати, каквито твърдения се появиха, паднали само бонусите средно с 59 лева на човек.

 

"Издал съм заповед още днес, че всеки, който пожелае, има достъп до начина, по който е извършено точкуването, в следствие, на което се определя конкретна сума за допълнително стимулиране. Ако е несъгласен с начина, по който е извършено това точкуване той може да възрази. Ако има основание, сумата му ще бъде коригирана", каза той.

 

Четирима нови лекари и две сестри са назначени в Спешния център за медицинска помощ в София, откакто текат протестите на служителите срещу здравната система, каза още и.д. шефът на столичната Спешна помощ. Той обясни, че се обмисля назначаване на още двама фелдшери, един лекар и три сестри.

 

"Безсмислено е обаче да се увеличават екипите, докато не се разграничи ясно спешната от неотложната помощ, защото реалните спешни случаи са само 30% от всички сигнали", смята Златанов.

 

Той отрече да има забрана за служителите в ръководения от него център да говорят за протеста си и да са заплашвани с наказания.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?