Авиобаза Граф Игнатиево - по стандартите на НАТО

Предвиденото за септември многонационално военновъздушно учение "Кооператив кий - 2001" има ключово значение за подготовката на България за членство в НАТО. По време на учението, което ще се ръководи от Южното командване на НАТО, ще бъде дадена оценка на българските военновъздушни сили, ще бъде извършено сертифициране по стандартите на НАТО на самолети, хеликоптери и екипажи , на логистичната система и една парашутно-разузнавателна рота.

Миналата година на подобно учение беше проведено в Румъния.

Днес министърът на отбраната Николай Свинаров заедно с шефа на Генералния щаб Михо Михов откриха реконструираната писта в авиобаза Граф Игнатиево. Реконструкцията и модернизацията са съобразени с изискванията на международната организация ИКАО. Пистата е удължена от 2.5 на 3 км. Според бригаден генерал Евгени Манев това е една от най-големите писти в Европа след тази в Италия, която отговаря на всички изисквания на Алианса. Обновяването на базата струва 10 милиона долара и е извършено за три месеца.

"Кооператив кий - 2001"ще бъде предшествано от двустранно учение България - САЩ в началото на септември, което ще бъде нещо като "генерална репетиция" за многонационалното учение. В рамките на "Кооператив кий - 2001" трябва да бъде задействан Оперативният център за въздушен суверенитет. Мобилните средства за навигация ще бъдат доставени от САЩ, тъй като търгът за доставка на навигационна и информационна система не се състоя.

© Copyright Mediapool

Още от България

За или против машинното гласуване?