Авиокомпании предупредиха за масови съкращения заради въглеродния данък

Самолетостроителната компания "Еърбъс" и още шест авиопревозвачи изпратиха до лидерите на четири страни от Европейския съюз писмо, в което критикуват наложения от Брюксел въглероден двуокис, предаде Франс прес в понеделник, цитирайки свой източник. Според него писмото е подписано от представители на "Бритиш Еъруейз", "Върджин Атлантик", "Луфтханза", "Еър Франс", "Еър Берлин" и "Иберия".

То е изпратено до премиерите на Великобритания, Франция, Германия и Испания и предупреждава лидерите за икономическите последици от въвеждането на такси за изхвърлянето на парниковите газове, които са в сила от началото на 2012 г.

Те обявиха, че въглеродните квоти за авиосектора ще им струват милиарди евро загуби, което ще ги принуди да съкратят хиляди работни места. "Поставяме под съмнение едностранния характер на тази мярка", пишат компаниите и настояват да се проведат разговори с всички засегнати в рамките на Международната организация за гражданска авиация.

Няколко дни по-рано Китай забрани на своите авиокомпании да плащат въглеродния налог и да повишават цените на самолетните билети. В отговор на новата мярка Пекин дори блокира сделка за закупуване на самолети "Еърбъс", което може да причини на европейската компания загуби за 12 млрд. долара.

Схемата за търговия с въглеродни емисии на ЕС засяга всички компании, които изпълняват полети от и до летища в ЕС, включително Исландия, Норвегия и Лихтенщайн. Това предизвика недоволството на редица страни и авиокомпании извън Европа, сред които Китай, Индия, Русия, и САЩ, и се заговори за търговска война.

Сумите, които авиокомпаниите трябва да платят за замърсяването на въздуха над Европа с въглеродни газови, ще се изчислят след края на годината и би трябвало да се пратят през 2013 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Greenpool

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?