Авиокомпаниите без право да отказват превоз на инвалиди

Авиокомпаниите без право да отказват превоз на инвалиди

Нови правила срещу дискриминацията на инвалиди и възрастни хора в самолетите влизат поетапно в сила от четвъртък за полетите от летища в страни членки на Европейски съюз, съобщи  Европейската комисия, цитирана от Асошиейтед прес.

Съгласно новите правила на борда могат да се качват инвалидни колички, както и кучета водачи ще имат достъп до салоните. На авиокомпаниите, туристическите агенции и оператори се забранява да отказват да превозят пътници заради "ограничената им подвижност".

Вицепрезидентът на ЕК и комисар по транспорта Жак Баро заяви в сряда, че новите правила ще сложат край на дискриминацията и "ще дадат на инвалидите и възрастните пътници помощта, от която имат нужда", когато резервират или взимат полет. Мерките също ще забранят на евтините авиокомпании да въвеждат ограничения за броя на пътниците инвалиди и да налагат такси за клиенти, използващи инвалидни колички. Кучетата водачи ще трябва да имат осигурен достъп до борда на самолетите. Летищата и самолетите ще трябва да бъдат оборудвани със съоръжения като асансьори и рампи в помощ за придвижване на инвалидите и старите хора.

Летищата и авиокомпаниите имат срок една година, за да въведат поетапно новите правила.

От юли 2008 г. излитащите самолети от аеропортовете на ЕС ще са задължени да предоставят инвалидни колички и безплатен транспорт за кучета водачи, уточнява ДПА.

Около 10 процента от 490 милиона жители на ЕС са със засегната или намалена подвижност.

Жалби на пътниците ще могат да бъдат подавани до авиокомпании и летища. Предвижда се изграждане на национални центрове в страните-членки на ЕС, които ще могат да налагат глоби или други санкции на превозвачите, които не спазват новите изисквания, посочи говорител на ЕС.

Новите наредби са изготвени в отговор на отношението на ирландската нискобюджетна авиокомпания "Райънеър" към инвалиди през 2002 г. Фирмата бе подложена на остри критики заради изискването ѝ пътници инвалиди да плащат за ползване на инвалидна количка в самолета, като тази услуга обикновено е освободена от такса. През 2005 г. "Райънеър" свали няколко незрящи пътници от полет с аргумента, че не може да допусне повече от четирима инвалиди на един полет.

Повечето авиокомпании и летища вече предлагат безплатна помощ за инвалиди и стари хора и подкрепят новите закони.

Споделяне

Още от Бизнес