Авиокомпаниите предлагат електронни здравни паспорти при пътуване със самолет

Паспортът ще показва дали човек е ваксиниран и правил ли си е тест за коронавирус

Авиокомпаниите предлагат електронни здравни паспорти при пътуване със самолет

Авиопревозвачите се надяват да вдигнат бизнеса си на крака с помощта на здравен паспорт под формата на мобилно приложение, който да съдържа информация дали пътуващите са ваксинирани срещу новия коронавирус и дали са си направили тест, предаде ДПА.

Международната асоциация по въздушен транспорт заяви, че здравният паспорт ще бъде изпробван от "Бритиш еъруейз" (British Airways) и други превозвачи през следващите седмици и ще бъде пуснат за масово ползване през първото тримесечие на 2021 г.

Данните на пътниците ще се съхраняват само на мобилните им телефони и няма да са в централен регистър.

"Целта ни е да имаме евтина, лесна за използване и сигурна система за тази важна задача", каза директорът на асоциацията Александър дьо Жуниак.

Броят на пътуващите със самолет спадна от 4,5 милиона миналата година до 1,8 милиона през тази. Авиокомпаниите са загубили 118,5 милиарда долара по време на пандемията, показват данни на асоциацията.

Австралийската Куонтас стана първата в света авиокомпания, която обяви, че ще направи задължително изискване за ваксиниране срещу коронавирус за всички нейни пътници на международните ѝ полети. Според шефа на компанията Алан Джойс това изискване вероятно ще стане редовно в сектора.

Правилото за задължително ваксиниране срещу Covid-19 ще влезе в сила за пътниците на Куонтас веднага след като на разположение се появи ваксина. Компанията обмисля дали да приложи мярката и за вътрешните си полети.

Заради кризата, породена от пандемията и засегнала авиосектора, Куонтас съкрати 8500 работни места и остави принудително на земята над 200 самолета.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?