Авиокомпания е осъдена да плати 250 евро обезщетение заради стачка

Превозвачите по принцип отказват компенсации при подобни ситуации

Сн. БГНЕС/ЕПА

Авиокомпанията "Луфтханза" трябва да плати по 250 евро обезщетение на двама души, чиито полети са били отменени заради стачка на служители на превозвача. Това реши Люксембургски съд, съобщиха от Европейския потребителски център (ЕПЦ).

Това е второ подобно решение за последните месеци. Досега стачките на персонала на авиопревозвачите се смятаха за "извънредна ситуация", което освобождава търговеца да изплаща обезщетение.

"В момента юристите в Европа се питат дали авиокомпаниите трябва да плащат компенсация или не. С това решение имаме отговор за Люксембург и се надяваме, че то ще има знаков ефект и върху други европейски юрисдикции, коментира Карин Базенах", директор на Европейския потребителски център в Люксембург.

"Дали стачката представлява извънредно обстоятелство, или не, е обект на дългогодишен правен дебат. Двете съдебни решения обаче дават допълнителен коз в ръцете на пътниците", добави Игнат Арсенов, директор на ЕПЦ България.

Решението

Решението на съда в Люксембург е по жалба на двама пътници, чиито полет е отменен през 2016 г. заради стачка на пилотите на "Луфтханза". Така полетът им от Люксембург към Осло е отменен. Пътниците са пренасочени към друг полет, който след това закъснява повече от три часа.

Двамата потребители се оплакват първо на авиокомпанията, а след това и на ЕПЦ Люксембург. Мрежата на Европейските потребителски центрове не успява да постигне доброволно извънсъдебно решение на спора с авиокомпанията. Поради това жалбоподателите се оплакват в съда, като използват европейската процедура за искове с малък материален интерес.

Аргументи

Люксембургският съд счита, че обявената стачка, за която работодателят-авиокомпания е уведомен, не е извънредно обстоятелство. Поради това авиокомпанията е задължена да изплати обезщетение на ищците, които са били засегнати от отмяната на полета, съответно закъснението на другия полет.

Решението на съда в Люксембург се основава на решението на Европейския съд от април 2018 г., който се произнесе, че спонтанната стачка на авиокомпанията TUIfly също не може да се квалифицира като извънредно обстоятелство.

Споделяне

Още от Бизнес