"Авионамс" разширява работата си с НАТО за снабдяване и поддръжка

"Авионамс" разширява работата си с НАТО за снабдяване и поддръжка

Военно-ремонтният завод "Авионамс" ще задълбочи сътрудничеството си с Агенцията на НАТО за снабдяване и поддръжка (NSPA). Това съобщи Министерството на икономиката след среща на министъра на икономиката Емил Караниколов и неговия заместник-министър Лъчезар Борисов с ръководството на държавното дружество в понеделник.

В настоящия момент "Авионамс" изпълнява договор за ремонт на 36 броя вертолети, сключен с Агенцията на НАТО за снабдяване и поддръжка (NSPA). Министерство на икономиката се ангажира да осигури необходимия финансов ресурс за изпълнение на поръчката, е посочено в съобщението.

През миналата година Държавната консолидационна компания (ДКК) купи "Авионамс" със заем от Българската банка за развитие. ДКК отпусна на дружеството заем от 8.6 млн. лв. при лихва от 8.2%, за да може да изпълни поръчките си.

"Авионамс" е едно от най-добрите предприятия извън Русия, което извършва ремонт на вертолети от типа МИ 8, МИ 17 и техните модификации, посочват от ведомството.

Дружеството е съхранило всички мощности, необходими за ремонтно-възстановителни дейности на авиационна техника руско производство, която в момента се експлоатира от българските военно-въздушни сили.

"Авионамс" в момента разполага със съответните сертификати, издадени от конструктора, които му предоставят възможност за бъдещо разширяване на дейността.

По време на срещата са били обсъдени и възможностите за разширяване дейността на дружеството, както и сключените договори и проекти на договори. Обсъдени са били и допълнителните възможности за предстоящ ремонт на нови вертолети.

Министерството на икономиката не предоставя информация за финансовото състояние на "Авионамс", което беше в незавидно положение преди изкупуването от държавата му.

Финансовият отчет на дружеството за 2016 г. е приет и одобрен и е бил тема на разговора с икономическия министър и заместника му. Той обаче все още не е публикуван в Търговския регистър.

Коментирани са били и теми, свързани с условията на труд, подготовката на кадри и бъдещите инвестиционни намерения на предприятието.

След срещата министър Караниколов е разгледал работните площадки на "Авионамс". Той е посочил, че дружеството е ключово за българската икономика и военнопромишления комплекс, а Министерството на икономика ще гарантира устойчивото му развитие.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес