"Авионамс" се кани да ремонтира българските МиГ-ове

Продължават преговорите с руската страна за получаване на разрешителните

"Авионамс" се кани да ремонтира българските МиГ-ове

Цялата летателна техника на българската армия, включително и изтребителите МиГ 29, ще бъдат ремонтирани в държавното предприятие "Авионамс". Това ще стане след получаване на съответните разрешения от руска страна, съобщи Министерството на икономиката.

В петък министърът на икономиката Теодор Седларски е имал работно посещение в "Авионамс". На срещата е било обсъдено изпълнението на поръчката за ремонт на вертолети.

Решено е било да се проведе среща и с представители на Министерството на отбраната, така че да бъдат предприети съвместни мерки, които да дадат възможност цялата летателна техника на българската армия, включително МиГ 29, да бъдат ремонтирани на територията на завода след получаванe на съответните разрешения от руска страна.

Предвид на това ще продължат съвместните усилия за сътрудничество с руската компания "РСК МиГ" и съответните структури в Руската федерация.

"Авионамс" е съхранило всички мощности, необходими за ремонтно-възстановителни дейности на авиационна техника руско производство, която в момента се експлоатира от българските военно-въздушни сили.

В момента държавното дружество разполага със съответните сертификати, издадени от конструктура, които му предоставят възможност за бъдещо разширяване на дейността, е посочено в съобщението на Министерството на икономиката.

Българската авиация е в кризисна ситуация и разчита само на изтребителите МиГ 29, чиято поддръжка е под въпрос, след като правителството на Бойко Борисов се отказа от услугите на Русия след серия неуспешни преговори. Военното министерство сключи договор за ремонта на шест двигатели с Полша, но въпросът за цялостната поддръжка на самолетите остана на дневен ред.

Държавната компания "Авионамс" е единственото предприятие извън Руската федерация, което извършва ремонт на вертолети с гражданско и военно предназначение от типа МИ 8, МИ 17 и техните модификации и на самолети от фамилията МиГ и СУ.

В момента дружеството изпълнява договор за ремонт на 36 броя вертолети, сключен с Агенцията на НАТО за снабдяване и поддръжка NSPA.

Министърът на икономиката гарантира подкрепата на държавата за развитие на "Авионамс" и осигуряването на финансов ресурс, чрез който да се финализира изпълнението на поетите ангажименти към агенцията на НАТО.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес