Въздухоплавателната администрация се обяснява:

Авиоотряд 28 превозва по ведомствени заявки, но да се дефинира що е ведомство

ГВА оправда превоза на Бистришките тигри, защото "така се тренирали пилотите"

Авиоотряд 28 превозва по ведомствени заявки, но да се дефинира що е ведомство

За да оправдае законово скандалния полет на отбора на "Бистришките тигри" с правителствен самолет на Авиоотряд 28, Гражданската въздухоплавателна агенция (ГВА) обяви заявителя на полета - Българския футболен съюз - за ведомството, а след това препоръча да бъде изяснено понятието "ведомство" и това да се отрази в Устройствения правилник на авиоотряда.

Това стана ясно от отговор на ГВА на сигнал за нарушение на дейността на авиационния оператор, подаден от партия НДСВ.

Повод за сигнала стана скандалният полет на отборите "Витоша – Бистрица", в който играе премиерът, и "Чавдар – Етрополе", който е собственост на депутата Емил Димитров (ГЕРБ), с правителствения самолет до Варна, където се проведе приятелски мач между двата тима. Според Димитров полетът е поръчан чрез БФС, който е сред правоимащите да ползват самолетите на Авиоотряд 28. Както е записано в Устройствения правилник на авиоотряда, правоимащи са премиерът, президентът, председателят на Народното събрание и др., като заявители на превоза могат да бъдат "министерства и ведомства".

Не е ясно какво се разбира под ведомство. по тази причина правителствен самолет и от Българската православна църква.

От отговора на ГВА до НДСВ на практика става ясно, че понятието "ведомство" няма дефиниция, което позволява и твърде широкото тълкуване на възможните заявители на полети с правителствен самолет. Именно по тази причина Гражданската въздухоплавателна администрация (ГВА) ще препоръча да бъде изяснен смисълът на понятието.

Преди седмици шефът на авиоотряда ген. Пенчо Пенчев заяви, че е ясно какво значи ведомство, тъй като по темата са се провели и консултации с адвокати.

ГВА отговаря още, че превозът на двата аматьорски футболни отбора не е търговска дейност, въпреки че е заплатен чрез БФС от "Чавдар – Етрополе". Той бил "със специално предназначение", тъй като Авиоотряд 28 може да извършва полети за нуждите на министерства и ведомства.

От ГВА не пропускат да отбележат в писмото си, че разрешението за ползване на правителствения самолет е разписано лично от премиера Борисов.

"Пилотите се нуждаят от полети"

От получения от НДСВ отговор става ясно още, че за авиоотряда е важно да извършва полети, без значение кого вози. Целта била натрупването на определения брой летателни часове за подготовка.

"Освен непрекъснатата наземна подготовка пилотите се нуждаят от изпълнение на полети за поддържане на свидетелствата си правоспособност в съответствие с изискванията на JAR FCL, както за прецизното изпълнение на поставените им отговорни задачи, така и за процедурите, осигуряващи безопасни експлоатационни практики", пише в отговора на въздухоплавателната администрация.

С този отговор тя оправдава превоза на всеки пожелал, след като самият премиер Бойко Борисов заяви, че позволява полет на всеки, "който поиска ербъсите", защото кабинетът се чудел какво да прави с тях.

Споделяне

Прикачени файлове

Още по темата

Още от България