Авиоотряд 28 си получи парите за полета на Бистришките тигри на Борисов

Авиоотряд 28 си получи парите за полета на Бистришките тигри на Борисов

Българският футболен съюз (БФС) е превел дължимите 23 000 лева по сметките на правителствения Автиоотряд 28 за полета на третодивизионния футболен отбор на министър-председателя Борисов - “Витоша” - Бистрица.

Средствата за погасяването на сумата за разходката на Бистришките тигри, както е известен тимът, са осигурени от  втородивизионния Чавдар – Етрополе, които са превели парите на БФС. От своя страна БФС е придвижил плащането към държавата.

“Още в петък изискахме дължимото от футболния съюз, а те преведоха парите във вторник, така че полетът вече е заплатен”, обясни пред Mediapool генералният директор на правителствения авиоотряд Пенчо Пенчев, допълвайки, че точната сума е 23 200 лв.

Тези думи опровергават транспортния министър Ивайло Московски, който още при избухването на скандала преди седмица обяви, че полетът е заплатен.

"Можете да бъдете абсолютно убедени, че съвсем законно е извършена тази услуга и разплатена по абсолютно законен начин. Всеки футболен отбор разполага с бюджет за своята подготовка и всеки отбор си избира начина къде да играе", посочи тогава в ефира на ТВ7 министър Московски. Той не уточни обаче колко е платено за превоза.

Седмица по-късно се оказа, че към онзи момент плащане не е било извършено и Московски е подвел обществото.

Скандалът с правителственият самолет избухна след като стана ясно, че  ербъсът на властта е бил ползван в края на юли за транспортиране на съотборниците на премиера Бойко Борисов в клубния му аматьорски футболен тим "Витоша" (Бистрица), станал популярен като Бистришките тигри.

Според Борисов правителственият самолет е бил използван от различни футболни отбори над 20 пъти и отборът на "Витоша" също имал право на това. Той обясни още, че полетът е бил платен от втородивизионния отбор "Чавдар" - Етрополе на приятеля му и депутат от ГЕРБ Емил Димитров.

"Да, пътували са. С писмо от футболния съюз сме си платили, както всички футболни клубове плащат, когато пътуват с него. Не виждам нищо лошо. Аз съм го давал поне 20 пъти да пътуват други отбори и не знам кое е тенденциозното в това. За "Левски" защо не питате? За "ЦСКА" защо не питате? Какъв по-различен отбор са "Бистрица"? Те не са ли момчета, какви са?", заяви Борисов миналия вторник.

Авиоотряд 28 има право да извършва превози извън лицата от високите етажи на властта,, ако са поръчани по надлежния ред, както е посочено в Устройствения правилник на Авиоотряд 28. Правилникът е направен през ноември 2010 г. и е допълнен през май 2011 г.

През 2009 г., когато правителството на Бойко Борисов поема държавното упрпавление, Авиоотряд 28 минава на подчинение на Министерския съвет, като дотогава е бил под шапката на Министерството на транспорта.

И преди 2009 г., тоест по времето на предишни правителства, самолетът на властта е бил ползван не само за най-висшите ѝ представители, а и за други нужди, например  партийни. 

Споделяне

Още по темата

Още от България