Бившият шеф на отряда Цвятко Луканов:

Авиоотряд 28 върти търговия в разрез с разрешителното си

Всеки може да си наеме правителствения самолет, стига да убеди премиера

Авиоотряд 28 върти търговия в разрез с разрешителното си

При сега действащите правила всеки би могъл да си наеме правителствения самолет, стига да убеди държавната администрация да му заяви полета, а премиерът да го утвърди, коментира пред сайта "Дневник" бившият генерален директор на Авиоотряд 28 Цвятко Луканов. Той коментира, че основният проблем около "футболните" полети на отряда е свързан с лиценза, който притежава.

Институцията притежава сертификат за изпълнение на специализирани авиационни услуги и няма право да извършва търговски полети, напомни Луканов.

Устройственият правилник на Авиоотряд 28 допуска при одобрена заявка от което и да е било министерство или ведомство всеки да има право да използва правителствените самолети с едно условие – да се плати 30% надценка върху направените от институцията разходи, обясни той.

"Това вече ми намирисва на търговия, а отрядът няма право на такова нещо. Към ръководството трябва да се зададе въпросът за какво има сертификат отрядът. Той не е регистриран по Търговския закон, не е дружество и не може да купува, продава и да прави търговия", коментира Луканов.

Той обаче допълва, че в края на 2010 година новото ръководство на авиоотряда, който вече е на пряко подчинение на министър-председателя, са си направили устройствен правилник, позволяващ да се извършват полети с надценка.

"Ако това не е търговия – не знам кое е. Там е разковничето - кой или какво разрешава на отряда да извършва полети срещу заплащане и реално се взима и някаква добавена стойност за всеки извършен полет извън специалните полети на първите четирима (в държавата)", коментира Луканов.

По думите му авиоотрядът е на пряко подчинение на министър-председателя и с неговата благословия отрядът може да изпълнява какъвто и да е полет. "Премиерът може да нарежда всичко - самолетът да отиде там, да докара този или онзи. Основният проблем остава заплащането на разходите", каза още той.

"По-рано (отрядът, бел.ред.) се издържаше само от бюджета. Сега хем има същия бюджет, хем всички си плащат за полетите. В правилника е записано, че приходите на отряда се формират от държавната субсидия, от собствени приходи и други приходи от дейността. Казано е за какво се ползват средствата от бюджета, но никъде не пише за какво се ползват и как се разпределят средствата от собствените приходи", заяви бившият шеф и летец от правителствения авиоотряд.

Той разказва, че преди приемането на България в ЕС правителствените самолети са изпълнявали дори полети за нуждите на бившата БГА "Балкан", после за "България ер" чрез договори за мокър лизинг (наемане на самолети с екипажите им за изпълнение на определен полет). Практиката е прекратена след 2007 година, когато е започнало издаване на специфични сертификати на авиационните оператори.

Споделяне

Още по темата

Още от България