Авиоотряд 28 запълвал дупки всякакви

Освен „бистришките тигри”, возил волейболисти и баскетболисти в чужбина, пожарникари и медицински мисии

Правителственият "Еърбъс"

Правителственият Авиоотряд 28 е изпълнявал всевъзможни "частни” полети като този с отбора на "бистришките тигри”, в който рита премиерът Бойко Борисов и който бе транспортиран с държавния "Еърбъс” за среща във Варна с тима на Чавдар (Етрополе) на депутата от ГЕРБ Емил Димитров. "Ние сме 24 часа на крак. Запълваме всички дупки в момента, които има в България", заяви шефът на Авиоотряд 28 Пенчо Пенчев пред БНР в неделя.

По думите му полетите на Витоша (Бистрица) и Чавдар (Етрополе) за двете срещи не били изключение, а част от редовната практика на авиоотряда, каквато имало и преди той да поеме управлението му в края на 2009 г. Изпълнявани били полети и с други спортисти, с пожарникари в случай на бедствие, при медицински мисии, на такива, свързани с граничния контрол  и други, тъй като страната не разполага с машини, които да ги обслужват, като се изключат двата "Кугър"-а.

Конкретният полет за срещата на двата отбора във Варна бил нареден след писмо на Борислав Михайлов, шеф на Българския футболен съюз, до премиера, обясни Пенчев, но от думите му не стана ясно дали всяка организация или частно лице могат да ползват правителствения самолен срещу заплащане.

"Не виждам нито конфликт, нито проблем", посочи Пенчев за полета с "бистришките тигри" и обясни, че той самият получавал списъка на пътниците и товара на самолета половин час преди полет и че изпълнява нареждания.

"Аз съм от ЦСКА. Значи ли, че трябва да откажа превоз на Левски?”, попита той.

Шефът на авиоотряда посочи, че полети със спортисти са били изпълнявани от предишното ръководство на правителствените летци. Той даде за пример пътуване с волейболисти до Измир и баскетболисти до Вроцлав, като единият от полетите съвпаднал с трагедията, при която туристически кораб с български туристи потъна в охридското езеро. "Значи с волейболисти и баскетболисти може, а с футболисти не може. Така ли?", продължи да се защитава Пенчев.

Бившият ръководител на авиоотряда Цвятко Луканов не отрече информацията за извършвани спортни полети и по негово време.

Пенчев обясни, че е готов да понесе наказание, ако някой сметне, че изпълненият полет с "бистришките тигри” е бил нереден. Той обаче защити практиката да се изпълняват подобни задачи с мотива, че ако лети само по поръчка на държавните структури,  правителственият „Еърбъс” ще има много малко часове във въздуха, което не е добре и за самата машина.  В момента с нея се летяло само 150 часа годишно, а трябвало да са поне 1000.

Заради малкото летателни часове сега се налагало пилоти на авиоотряда да летят с частните авиокомпании "България Ер" и "Ер Виа", за да имат поне по 300 часа годишно каквито са изискванията, обясни Пенчев.

Той оправда нуждата на звеното от собствени приходи чрез подобни "частни” полети и с лошото финансово състояние, в което бил заварил Авиоотряд 28. Той дължал 1 млн. евро и "Лукойл" всеки ден звънели да заплашват, че ще спрат доставката на гориво.

До това положение, по думите на Пенчев, се било стигнало защото дотогава всички, които имат право да ползват правителствения самолет, давали заявки, а не плащали за полетите.  Това и наложило структурата да стане първостепенен разпоредител с бюджетни средства и да мине на подчинение на Министерския съвет, обясни шефът на летателното звено. Тогава е било въведено и изискването с Постановление 134 на Министерския съвет, който поръчва полетът да се плаща. Оттогава финансовото състояние на авиоотряда се подобрило и в момента нямало дългове, похвали се Пенчев.

Под негово ръководство били освободени 30 на сто от персонала. Той посочи, че в единственият екипаж имал двама пилоти - на 63 и на 64 г., които летели с президента за Австралия, което било недопустимо.

Споделяне

Още по темата

Още от България