Австралия е поискала среща с външния министър заради Полфрийман

Австралия е поискала среща с външния министър заради Полфрийман

Австралия е поискала среща с външния министър Екатерина Захариева заради предсрочно освободения миналата седмица Джок Полфрийман. Това се е случило в сряда на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Захариева е отказала, като е заявила, че графикът ѝ е пълен.

"Поискаха вчера среща, но програмата ми е пълна. Съвсем за кратко, на събитието за мултилатерализъм се засякохме. Тя каза, че имат казус, аз я помолих да се обърнат по консулски път, ако имат нещо да питат. Среща не е имало", заяви Захариева, цитирана от Нова телевизия.

Не е ясно дали Австралия е предприела други действия по дипломатически път. В началото на седмицата правосъдният министър Данаил Кирилов заяви, че му предстои среща с австралисйки пълномощен консул.

В момента Полфрийман се намира в бежанския център на МВР в Бусманци. Той бе преместен с аргумента, че няма валидни документи за самоличност. Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Върховния касационен съд предсрочното му освобождаване да бъде спряно, а делото възобновено. Първоначално ВКС отказа да образува производство заради процесуални нарушения. След повторно внасяне на искането, делото бе насрочено за 23 октомври.

Освобождаването на Полфрийман от състав на Софиийския апелативен съд с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева предизвика сериозна обществена реакция и остри политически нападки срещу съда. От „Атака“ настояха за оставки на съдии, а от ВМРО внесоха сигнал срещу тях. В аргументите си за възобновяване на делото Цацаров твърди, че Калпакчиев и Иванова са близки с Българския Хелзинкски комитет, от чийто председател има положително становище за Полфрийман и затова е трябвало да си направят отвод от делото, т.е. съдебният състав е бил незаконен. В четвъртък вечер в София имаше нов протест с искане за оставката на съдията. Часове по-рано близо 300 съдии се подписаха под декларация с искане да се спрат политическите атаки срещу съда.

"Създаденото положение е нетърпимо в правова държава, защото освен съмнителни краткосрочни политически дивиденти не носи никаква обществена полза – нито укрепва независимостта на съда, нито просвещава гражданите за значението на върховенството на правото, нито повежда така необходимия разговор за наказателната политика и задачите на наказателната репресия, нито – в крайна сметка – носи утеха на близките на жертвите и им помага да продължат да живеят достойно с травмата", написаха те.

Споделяне

Още по темата

Още от България