Австралия и Нова Зеландия запазиха ограниченията, въпреки спада на новите случаи

Премиерът на Австралия Скот Морисън (ляво)

Австралия и Нова Зеландия отхвърлиха идеята за отслабване на ограниченията, наложени с цел борба с коронавируса, въпреки че и в двете страни има ясно изразен спад в броя на новите случаи на заразяване, предаде Франс прес.

Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че остават още "няколко седмици" до смекчаването на мерките, наложени с цел да се възпрепятства разпространението на епидемията. Той призова гражданите към търпение.

Австралия, страна с 25-милионно население, е открила само 63 нови случаи на заразяване в неделя и понеделник, с което общият брой достигна 6366. Това е най-малкото увеличение за 48 часа от един месец насам.

Нова Зеландия, която има 5-милионно население, откри само осем нови случая днес, с което общият им брой достигна 1072. Това е най-малкото увеличение на броя на случаите от три седмици.

"Отчетохме успехи", каза премиерката Джасинда Ардърн. "Не искам да пропилявам тези успехи, нито жертвите, които новозеландците направиха", добави тя, като подчерта, че целта е да се стигне до момента, когато ще може да се облекчат ограниченията, без опасения от втора вълна на заразяване. Засега обаче нищо няма да се промени поне за една седмица, уточни Ардърн.

Нова Зеландия въведе строги ограничителни мерки и нареди на гражданите да стоят по домовете си, докато Австралия се ограничи до забрана на пътуванията, събиранията и публичните събития.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?