Австралия обещава да похарчи половин милиард долара, за да възстанови Големия бариерен риф

Австралия обещава да похарчи половин милиард долара, за да възстанови Големия бариерен риф

Австралийското правителство съобщи, че ще похарчи 500 милиона австралийски долара (380 милиона щатски долара) през следващите години за възстановяване и опазване на Големия бариерен риф, предаде ДПА. Средствата ще бъдат използвани за възстановяване на кораловия риф, подобряване на качеството на водата, борба с вредители и увеличаване на устойчивостта на коралите към по-високи температури и ярка светлина.

 Най-голямата в света система от коралови рифове, с площ по-голяма от тази на Италия, е една от екосистемите с най-голямо биоразнообразие в света и дом на милиони морски форми на живот.

През последните години тя страда от нашествие на вид морски звезди, известен с името "трънен венец", от окисление на океана и от явление, при което коралите се избелват в резултат от високите температури.

"Рифът поддържа 64 000 работни места, донася на икономиката над 6 млрд. долара и привлича над два милиона посетители годишно", заяви пред австралийската телевизия Ей Би Си министърът на околната среда Джош Фрайденбърг.

Споделяне

Още от Свят