Австралия обмисля допълнителни ограничения заради разрастването на епидемията

Австралия обмисля допълнителни ограничения заради разрастването на епидемията

Австралийските щати с най-многобройно население ще наложат по-строги ограничения за придвижване, ако епидемията от новия коронавирус не бъде поставена бързо под контрол, заявиха техните премиери, цитирани от Ройтерс.

Австралия е приветствана като световен лидер във възпирането на заразата, но от миналата седмица има ръст на новите случаи.

Решени да спрат разпространението на коронавируса, властите в щата Виктория наложиха миналата седмица шестседмична карантина на близо пет милиона души. Там през последните 24 часа са регистрирали 238 нови случая на коронавирус.

В общонационален мащаб Австралия досега е регистрирала близо 10 500 заразени. Броят на смъртните случаи от Ковид-19 в страната достигна днес 111, след като жена на около 90 години почина от причиняваното от новия коронавирус заболяване.

Премиерът на щата Виктория Даниъл Андрюс подчерта, че малка част от местните жители се противопоставят на карантинните мерки, които изискват хората да си останат вкъщи, с изключение на малък брой разрешени дейности. Ограниченията може да бъдат удължени, ако мерките не се спазват, предупреди освен това той пред журналисти.

Досега повече от 500 души са били глобени във Виктория за нарушаване на карантината.

В щата Нов Южен Уелс, където миналата седмица бяха регистрирани няколко десетки заразени, премиерът Гладис Береджиклян заяви, че вероятно ще има нужда от нови ограничения. Тя обаче изключи налагането на пълна карантина заради икономическите щети, които би предизвикало това.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус