Австралия обмисля въздушни удари срещу ИД и в Сирия

Австралия обмисля въздушни удари срещу ИД и в Сирия

Австралия обмисля да се включи във въздушните удари срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия, заяви министър-председателят Тони Абът, цитиран от Асошиейтед прес.

Австралийски изтребители нанасят от октомври миналата година удари срещу "Ислямска държава" в Северен Ирак от своята база в Дубай. Австралия изпрати военни самолети и съветници за операцията в Ирак по искане на САЩ и иракското правителство. Но засега тя се въздържа от удари в Сирия, където не признава правителството на президента Башар Асад.

Абът каза, че САЩ още не са отправили официално искане за въздушни удари в Сирия, но "въпросът е повдигнат".

"Не е взето решение, но не искам да претендирам и за миг, че тази кампания в момента върви напълно добре", каза той пред репортери.

"В правно отношение нещата са различни в зависимост от това дали тези въздушни удари се извършват в Сирия или Ирак, но в морално отношение са едни и същи", добави премиерът.

Опозиционната Австралийска лейбъристка партия подкрепя намесата на Австралия в Ирак, но поставя под въпрос правната основа за австралийски въздушни удари в Сирия.

Правителството може да изпрати изтребители в Сирия, без да иска разрешение от парламента, но евентуални политически разправии може да навредят на обществената подкрепа за нова кампания в Сирия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?