Австралия обвини Русия за масирани кибератаки, извършени миналото лято

Австралия обвини Русия за масирани кибератаки, извършени миналото лято

Министърът по въпросите на киберсигурността на Австралия Ангъс Тейлър заяви, че миналата година Русия се е опитала да извърши масирани кибератаки срещу австралийски компании, предаде ТАСС.

В разпространено във вторник изявление на министъра са казва, че "въз основа на информация от разузнавателните агенции и след консултации със съюзниците правителството на Австралия е стигнало до извода, че отговорност за тези действия, предприети през 2017 г., носят лица, които са имали руска държавна подкрепа".

Тейлър посочва, че тези действия са били насочени срещу голям брой австралийски организации, но "няма данни да са им били нанесени щети".

"Въпреки това, този опит на Русия трябва да послужи като сериозно напомняне, че австралийските компании и физически лица са обект на постоянни атаки на хакери, които може да действат както независимо, така и с държавна подкрепа", подчерта австралийският министър.

Министърката на отбраната на Австралия Марис Пейн каза пред журналисти, че мишена на руските кибератаки може би са станали около 400 австралийски компании. "Доколкото разбирам, кибератаките са били извършени през август миналата година", каза тя.

 

САЩ и Великобритания са стигнали до извода, че техни извършители са били хора, действащи в редица страни, но с държавната подкрепа на Русия, уточни тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?