Австралия отчете нов топлинен рекорд

Австралия отчете нов топлинен рекорд

Австралия регистрира втори от два дни най-горещ ден, откакто се води такава статистика, със средна температура за страната от 41,9 градуса по Целзий, съобщи националната метеорологична служба, цитирана от Франс прес. Това е с един градус повече от вчерашния рекорд. Предишния най-горещ ден в Австралия е отчетен през януари 2013 г. - 40,3 градуса.

Тази изключително гореща вълна е особено тревожна, имайки предвид, че в последните месеци в страната бушуват стотици опустошителни горски пожари. Преди седмица беше счупен абсолютният температурен рекорд за месец декември, след като в Юкла, Западна Австралия, термометрите живакът се изкачи до 49,8 градуса.

Предишният абсолютен рекорд за декември е от 1972 г., когато в Бърдсвил, щата Куинсланд, са измерени 49,5 градуса.

Най-населеният австралийски щат Нов Южен Уелс, със столица Сидни, обяви за втори път за два месеца извънредно положение заради над 100 пожара, включително три големи, които горят съвсем близо Сидни. Пристанищният град заедно с емблематичната страда на операта е покрит с гъст дим, който прекрати много дейности на открито, отбелязва Ройтерс.

Въвеждането на извънредно положение даде на пожарникарите широки правомощия да контролират правителствените ресурси, да налагат евакуации, да затварят пътища и да въвеждат други необходими мерки в щата с над 7 милиона жители.

Според властите близо 120 пожара продължават да горят и повече от половината от тях не са овладени. В някои райони се очаква температурата да достигне 45 градуса и властите предупредиха жителите да бъдат крайно внимателни.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят