Австралия планира да наложи филтриране на интернет

Правителството на Австралия възнамерява да представи догодина законопроект, според който местните провайдъри ще бъдат задължени да филтрират достъпа на потребителите до "социално опасни източници", съобщи АП в сряда. На първо място австралийците ще бъдат "защитени от детска порнография и сексуално насилие, наркотици и от публикации с криминален характер".

Подобни материали са забранени за качване от австралийските сървъри, обаче до неотдавна правителството не ограничаваше достъпа на потребителите до "опасни" източници, поместени на сървъри извън пределите на страната.

Според министъра на съобщенията на Австралия Стивън Конрой въвеждането на филтриране е "обусловено от грижата за подрастващото поколение". Критиците му обаче твърдят, че мерките действително ще затруднят достъпа до такива сайтове, но няма да го спрат.

Очаква се филтрите да бъдат въведени не по-рано от началото на 2011 г.

Това не е първият опит на австралийското правителство да ограничи достъпа на гражданите до информация в интернет. През 2008 г. чиновниците се опитаха да въведат филтриране на порносайтове, разбира се, на доброволен принцип. За внедряване на програмата бяха дадени 85 млн. австралийски долара (77.8 млн. щатски долара), но тя не оправда очакванията.

Прогнозата бе, че от програмата за филтриране ще се възползват 2.5 млн. семейства, но в действителност бяха монтирани 144 хил. копия. Освен това филтърът се оказа лошо защитен – тинейджър от Мелбърн разби системата половин час след слягането на филтъра.

Всяка година Австралия влиза в списъка на "враговете на интернет" на правозащитната организация "Репортери без граница". Освен нея в списъка фигурират още 10 страни, сред които Беларус, Южна Корея и Китай.

Споделяне

Още от Свят