Австралия планира да ограничи завръщането на свои граждани от чужбина

Премиерът Скот Морисън

Австралия вероятно ще забави процеса по завръщането на свои граждани от чужбина, заяви днес австралийският премиер Скот Морисън на фона на увеличаването на случаите на заразяване с коронавирус в Австралия, предаде Ройтерс.

Увеличаването на броя на заразените принуди австралийските власти да изолират втория най-населен австралийски щат, Виктория.

Границата между щатите Виктория и Нов Южен Уелс бе затворена тази нощ за несъществени пътувания и от двете страни на пропускателните пунктове се извиха дълги опашки. Движението бе ограничено за неопределен срок зарази скока на случаите на заразени в Мелбърн, столицата на Виктория. Около петте милиона жители на Мелбърн ще се завърнат към частична карантинна.

"Останалата част от страната знае, че жертвата, която правите сега, не е само за вас и семействата ви, а за цялото австралийско общество", каза Морисън на пресконференция, излъчвана по телевизията. "Мога да си представя недоволството. . . не можем да контролираме вируса, но можем да контролираме реакцията си", каза още австралийският лидер.

Карантината във Виктория ще се отрази негативно върху останалите австралийски щати и затова Морисън заяви, че ще предложи в петък на националния щаб за борба с коронавируса да бъде забавено завръщането на австралийски граждани и на постоянно пребиваващите в Австралия от чужбина, като бъде ограничен броят на полетите обратно към Австралия. Австралийските граждани и постоянно пребиваващите в Австралия са единствените две категории пътници, имащи право да пристигат в Австралия, след като властите затвориха през март държавните граници.

Съседната на Австралия Нова Зеландия вече предприе тази стъпка, като обяви вчера, че в продължение на три седмици националните авиолинии няма да превозват пътници до Нова Зеландия, за да може да бъде облекчена ситуацията в центровете, в които се настаняват пристигащи, които подлежат на карантина.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус