Австралия призова Европа да атакува Ислямска държава, за да спре бежанския поток

Австралия призова Европа да атакува Ислямска държава, за да спре бежанския поток

Външният министър на Австралия Джули Бишоп прикани по-голям брой европейски държави да се включат във въздушните удари срещу Ислямска държава и в Ирак, и в Сирия, за да бъде преодоляна бежанската криза, заляла Европа, предаде ДПА.

В интервю за австралийския вестник "Острелиън" Бишоп заяви, че европейските страни могат да съдействат за прекратяване на бежанската криза с глобални измерения, като бомбардират терористите от Ислямска държава, унищожаващи цели държави и предизвикващи огромни преселения на хора.

"Съседните на Ирак и Сирия страни, като Ливан, Йордания и други, поемат бремето на милиони хора, преминаващи техните граници на път към Европа", каза тя. "Затова смятам, че европейците трябва да се включат в коалицията, която нанася въздушни удари в Сирия и Ирак". Тя напомни, че режимите в Сирия и Ирак реално не упражняват никаква власт над териториите, завзети от Ислямска държава.

Джули Бишоп отправи този призив, докато Австралия обмисля искането на Съединените щати да започне въздушни удари срещу Ислямска държава не само в Ирак, но и в Сирия. Силовите министри в австралийското правителство ще обсъждат искането тази седмица. Сега Австралия участва във военновъздушните сили на коалицията с шест изтребители бомбардировачи F/A 18 Super Hornet, с транспортни самолети, самолети цистерни и с 200 военни инструктори в Ирак.

В коалицията срещу Ислямска държава в Ирак участват над 20 държави, сред които са Австралия, Белгия, Великобритания, Дания, Италия, Йордания, Канада, Катар, Мароко, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Турция, Франция, Холандия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?