Австралия разведри срещата на Г-20 с "коала дипломация"

Австралия разведри срещата на Г-20 с "коала дипломация"

Срещата на върха на Г-20 в Бризбейн, където се усети полъх на студена война, донесе и задушевни моменти: Австралия въведе "коала дипломацията", предоставяйки на най-влиятелните политици в света възможност да прегърнат срамежливите двуутробни животинки, пише АФП в анализ след края на форума.

Макар да се спречкаха по въпроса за кризата в Украйна, американският президент Барак Обама и руският му колега Владимир Путин все пак споделиха приятни моменти, снимайки се, гушнали малка коала.

След като обеща да "колоса нагръдника" на бившия агент на КГБ по време на международната среща, австралийският премиер Тони Абът, който бе домакин на форума, остави заканите си настрана, като подаде на Путин коала и двамата позираха, гушнали животинките.

Абът изглеждаше истински доволен, след като коалата заби нокти в сакото на Путин, отбелязва "Дейли Телеграф".

И първата дама на Китай Пън Лиюан, съпругата на китайския президент Си Цзинпин, не отказа екзотичното преживяване: преди да прегърне коала, тя заедно със съпругите на другите ръководители нахрани кенгуро.

Журналистите също се хвърлиха да си правят селфита с полузаспалата коала Джимбелунг, която имаше привилегията да се снима с Барак Обама. Пазачът ѝ Ал Мучи ги възпря като обяви, че след като е изпълнила важната си дипломатическа мисия, тя е уморена.

Според него кампанията няма за цел само да внесе забава в срещата на върха, а да привлече вниманието към намаляващия брой на коалите, което се дължи на човешката намеса в хабитата на животните. Коалите не са в списъка на застрашените видове, но се смятат за "уязвими" и през последните години се полагат усилия за увеличаване на популацията им.

Пунин, който е свикнал да използва диви животни за пропагандни цели, се твърди, че е грабнал пистолет с приспивателно за животни, за да обезвреди тигър по време на посещението си в национален парк през 2008 г. При друга своя визита той помогна за поставянето на нашийник за сателитно проследяване на полярна мечка, преди да я хване за лапата и да ѝ пожелае да е добре.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят