Австралия регистрира рекорден брой нови случаи на Covid-19 от началото на пандемията

Австралия регистрира рекорден брой нови случаи на Covid-19 от началото на пандемията

Австралия регистрира днес над 1000 новозаразени с коронавируса. Това се случва за първи път от началото на пандемията в страната.

Дневната бройка на новозаразените скочи рязко заради настъпването на варианта Делта на вируса в Сидни, предадоха световните агенции.

В щата Нов Южен Уелс, където се намира Сидни, са регистрирани 1039 новозаразени за последните 24 часа.

Новата коронавирусна вълна започна там още в средата на юни и оттогава заразените са над 15 000, като заразата се разпростря от Сидни към по-малките градове в щата и стана причина за нови рестрикции и локдауни.

Въпреки тези данни и нарастващия натиск върху болниците, премиерът на Нов Южен Уелс Гладис Береджиклян обяви леко смекчаване на ограниченията за ваксинираните от средата на септември.

При 70 процента от 8 милиона жители на щата бъдат напълно ваксинирани, събиранията на пет души ще бъдат разрешени навън в нерисковите зони.

Според премиерката здравната система на щата е в състояние да се справи с допълнителния натиск заради засилване на нейния капацитет. Береджиклян обеща, че всички, които имат нужда от здравна помощ, ще я получат.

Зоната на Сидни е в локдаун от осем седмици и мярката ще остане в сила до края на месеца. До 10 септември бе удължен локдаунът за останалата част на Нов Южен Уелс.

Същевременно в щата Виктория, където е град Мелбърн, бяха регистрирани 80 новозаразени за последното денонощие.

Над половината от 25-те милиона австралийци са под локдаун.

Ваксинационната кампания в последните седмици се ускорява с доставката на нови дози, което позволява на една трета от възрастното население да бъде напълно ваксинирано.

От началото на пандемията страната регистрира близо 48 000 случая на зараза и 1000 починали.

Споделяне

Още от Коронавирус

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?