Австралия с нова стратегия срещу тероризма

Австралия с нова стратегия срещу тероризма

Австралия ще затегне имиграционните закони, ще преследва групите и хората, които всяват омраза и ще въведе серия от мерки за борба с тероризма и джихада. Премиерът Тони Абът обяви нова стратегия за борба с екстремизма, след като правителството публикува доклад за кръвопролитието в кафене в Сидни през декември.

Роденият в Иран Ман Монис, който е имал криминално минало, взе 18 заложници в кафенето и поиска знаме на Ислямска държава. Двама заложници и Монис бяха убити. Абът заяви, че Монис не е трябвало да бъде допускан в Австралия и да притежава оръжие.

По силата на новата стратегия Австралия ще лишава от гражданство хора, свързани с терористични организации и притежаващи двойно гражданство. Освен това ще бъдат ограничени някои лични свободи и ще бъдат спирани социалните помощи на хора, които са потенциална заплаха за сигурността. "Хората, които идват да живеят в нашата страна, са свободни да живеят така, както искат. Стига да не отнемат свободата на други", каза Абът.

Премиерът обвини групировката Ислямска държава, че е обявила война на целия свят и се зарече да разбие "австралийската кохорта от закоравели джихадисти". "Не можем да оставим злонамерени хора да се възползват от нашата демокрация", каза Абът. Вътрешната заплаха се засилва - разследвани са около 400 души, повечето родени в Австралия, които са се радикализирали и са готови да разпространяват джихада в западните държави, продължи той.

Тони Абът каза, че са убити поне 20 от 110-те австралийски граждани, заминали да се бият в редиците на Ислямска държава в Сирия.

Миналата година Австралия се включи със самолети и специални сили в коалицията срещу Ислямска държава, напомня Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?