Австралия също отхвърли Пакта на ООН за миграцията

Австралия също отхвърли Пакта на ООН за миграцията

Австралия стана поредната държава, която отказва да подпише Пакта на ООН за миграцията, като нейни министри заявиха, че това не е в националния интерес, предаде ДПА.

Съществува риск пактът, който ще бъде подписан следващия месец на среща на върха на ООН в Мароко, да насърчи незаконното влизане в Австралия, се казва в изявление, подписано от премиера Скот Морисън, вътрешния министър Питър Дътън и външната министърка Марис Пейн.

Пактът "не прави адекватно разграничение между хората, които влизат незаконно в Австралия, и тези, които идват в Австралия по подходящ начин", се казва в изявлението.

Пактът на ООН за миграцията се превърна в спорен въпрос в много западни страни. Сред отказващите да го подпишат са Полша, Австрия, Чехия, Полша, Хърватия, Унгария, България, Естония, Израел и САЩ, отбелязва ДПА.

Според критици на това необвързващо споразумение то утвърждава икономическата миграция като човешко право, а привържениците му казват, че то ще подобри управлението на международния мигрантски поток и ще защити човешки права.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят