Австралия създаде координационен център за издирване на малайзийски самолет

В австралийския град Пърт започна работа обединен междуведомствен център, който ще координира международните усилия по издирване на малайзийския "Боинг-777-200" с 239 души на борда, изчезнал на 7 март, предадоха осведомителните агенции във вторник.

Центърът ще съобщава оперативна информация за хода на търсенето, което се извършва в район от Индийския океан на около 1800 км от западното крайбрежие на Австралия. Досега с това се занимаваше Австралийската служба за безопасност на морското корабоплаване /AMSA/, чиято щаб-квартира е в столицата Канбера.

Координационният център ще бъде ръководен от бившия командир на силите за отбрана на Австралия Ангъс Хюстън.

В момента в издирвателната операция участват самолети на седем страни - Австралия, Китай, Нова Зеландия, Малайзия, САЩ, Южна Корея и Япония. Днес над зоната за търсене на отломки от лайнера ще летят 10 самолета. Там се намират и девет австралийски и китайски кораба. До дни ще пристигне и корабът от военноморските сили на Австралия "Океански щит", на борда на който се намира американски ехолокационен детектор, способен да засече сигнали от "черната кутия" на изчезналия въздушен лайнер.

Австралийските власти изпращат в зоната и модифициран "Боинг-737", който ще служи като летящ координатор на въздушното движение над Индийския океан, за да се предотврати въздушен сблъсък между многобройните самолети, участващи в издирвателната операция, съобщи Асошиейтед прес.

Според прогнозите на синоптиците във вторник в зоната за търсене ще се задържи силна облачност и ще вали. Надеждите за откриване на следи от малайзийския самолет все повече намаляват, тъй като остава по-малко от седмица до пълното изтощаване на батериите на черната кутия на самолета - очаква се тя да спре да излъчва сигнали на 7 април, предаде ДПА.

Нова следа към случващото се в пилотската кабина на изчезналия боинг се появи късно в понеделник, когато малайзийските власти съобщиха, че последните думи, получени от самолета, били "Лека нощ малайзийски три седем нула" – много по-обичаен начин на изключване на радиовръзката, отколкото думите "Всичко е наред, лека нощ", които бяха съобщени от малайзийските власти на 12 март. Сега се извършва анализ с цел да се определи дали тези думи са изречени от пилота или неговия помощник час и половина след излитането от Куала Лумпур за Пекин на 8 март, пише ДПА.

Към обвиненията срещу малайзийските власти (най-вече от страна на роднините на китайските пътници), че са компрометирали издирването, се прибави и твърдение в американския в. "Уолстрийт джърнъл" за лоша координация на международните служби, довела до загуба на ценно време чрез търсене на погрешно място в океана. Вестникът пише, че при отделните си търсения двата международни екипа, опитващи се да установят траекторията на полета, не са си обменяли информация до петък миналата седмица. Едва когато те се сработили, зоната за издирване била изместена на 1100 км на североизток. Тази липса на координация обаче забавила издирването с три дни.

Австралийският премиер Тони Абът, който пристигна в Пърт в неделя, заяви пред журналисти, че издирването на изчезналия боинг "не е ограничено във времето", но не изключи, че в даден момент то ще се извършва с по-малко сили. "Ние действаме в крайно сложни условия - търсим на огромна океанска площ на основата на крайно оскъдна информация. Издирването е наш дълг пред скърбящите семейства на 239 души, намирали се на борда на въздушния лайнер. Ако тази загадка има решение, то ние ще я решим, но не трябва да подценяваме нейната изключителна сложност", подчерта той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят