Австралия ще приеме закон за санкции в стил "Магнитски"

Австралийският министър на външните работи Марис Пейн

Австралия ще приеме закон, подобен на американския "Магнитски", позволяващ налагане на финансови санкции и забрана за пътувания на лица, "извършили крайно възмутителни действия, породили международна загриженост". Това заяви австралийският министър на външните работи Марис Пейн, цитирана от Ройтерс.

През май САЩ, ЕС и Великобритания санкционираха китайски официални представители във връзка с твърдения за сериозни нарушения на човешките права в китайския Синцзян-уйгурски район. Последваха ответни санкции от страна на Пекин.

Австралия ще промени законодателството си, така че да бъде разширен обхватът на вътрешните санкции и ще уточни за какви действия санкциите ще се налагат до края на тази година. Тези действия може да включват разпространение на оръжия за масово унищожение, груби нарушения на правата на човека, зловредна дейност в киберпространството и сериозна корупция, се отбелязва в изявлението на Пейн.

"Австралия ще има възможността да налага целенасочени финансови санкции и забрана за пътувания върху лица и организации, за които е доказано, че са участвали в такова подлежащо на санкции поведение, където и да е станало това", каза тя.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?