Австралия ще се извини за хиляди насилствени осиновявания

Австралийската държава ще поднесе извинения за това, че е принудила десетки хиляди майки, често самотни, да изоставят децата си, давани впоследствие за осиновяване, през 50-те, 60-те и 70-те години, предаде Франс прес, като се позовава на правителствено съобщение.

Извиненията ще бъдат поднесени пред нацията на 21 март догодина на заседание на парламента, уточни министърът на правосъдието Никола Роксън. "Правителството признава, че засегнатите от тези практики са понесли мъка и страдания", каза тя.

Парламентарно разследване разкри през март т. г., че близо 225 000 австралийски деца са били откъснати от майките им; препоръчани бяха извинения и финансови компенсации.

Разследващите събраха показания от стотици жени и деца, белязани до живот от принудителната раздяла, оркестрирана най-често от духовни институции. Повечето случаи датират от периода 1951-1975 г., когато Австралия е обхваната от твърде консервативни и подчертано религиозни нагласи.

Под натиска на обществеността самотните и неомъжени млади майки са били изпращани у роднини или в религиозни учреждения.

Децата са били определяни за осиновяване много преди да се родят - решение, представяно пред майките като неминуемо. Те са били принуждавани да дават съгласието си, а понякога подписът им е бил изтръгван с измама, установи парламентарната анкета.

"Този натиск, тези практики и тази политика са травма за цял живот за майките, бащите, осиновените деца и семействата", заяви в парламента председателката на анкетната комисия Рейчъл Сийуерт от австралийския сенат.

Споделяне

Още от Свят