Австралия забрани на аборигените алкохол и порно

Австралия забрани на аборигените алкохол и порно

Правителството на Австралия въведе шестмесечна забрана за продажбата и потреблението на алкохол в регионите, където живеят аборигени, предаде ББС в четвъртък. Наложена е и забрана на разпространението и гледането на порнография.

Опитите са да се ограничи ръстът на насилие над децата, след като през последната седмица излезе доклад, според който във всяка от 45-те комуни на аборигените това се случва именно заради пиянството и бедността.

Министър-председателят на страната Джон Хауърд описа ситуацията в страната като критична и изискваща изключителни мерки.

В тази връзка властите забраняват не само пиенето на алкохол, но също така и съкращава размерът на социалните помощи за възрастните, за да се изключи възможността за закупуване на спиртни напитки.

Ще се увеличат обаче помощите за децата на аборигените, които посещават училище, и ще се въведат изключително строги правила за използването на средствата за правилното хранене на децата и за дрехи.

Освен това всички компютри за обществено ползване ще бъдат проверени дали съдържат порнография. Ако такива бъдат намерени, те ще бъдат унищожени. Федералното правителство също така ще засили контрола над администрацията в аборигенските комуни,  за да се следи за спазването на указанията.

От своя страна лидерите на съобществата на аборигените в Австралия изразиха своето несъгласие с решението на правителството. Те го определиха като необмислено и заявиха, че за решаването на проблема трябва по сериозен подход.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?