Австралия забрани на свои граждани да се бият като наемници в чужбина

Австралия прие закони, предназначени да предотвратят радикализирането на младите хора и да не могат те да отиват да се сражават в конфликти като тези в Ирак и Сирия, където десетки австралийски граждани са се присъединили към местни екстремистки групировки, предаде Ройтерс.

Премиерът Тони Абът заяви пред парламента, че най-малко 70 австралийци се сражават за такива групировки в Ирак и Сирия и че около 100 посредници в самата Австралия улесняват наемането им. Правителството е обявило за невалидни паспортите на около 70 души, добави той.

Миналия месец ООН призова всички страни да криминализират участието на свои граждани като бойци в екстремистки групи, както и вербуването и спонсорирането на други лица със същата цел. Призивът е породен от изненадващия възход на джихадистката групировка "Ислямска държава" в Близкия изток. Анализатори на проблемите на сигурността смятат, че броят на чуждестранните бойци в редиците на джихадистите в Сирия и Ирак възлиза на хиляди и че те са от много страни по света.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?