Австралия задължава компаниите да дешифрират криптирани съобщения на екстремисти

Австралия задължава компаниите да дешифрират криптирани съобщения на екстремисти

Австралийското правителство предложи нов закон за киберсигурността, който ще задължи глобалните технологични компании като Фейсбук и Гугъл да помагат на полицията, дешифрирайки криптираните съобщения, изпращани от заподозрени екстремисти и други престъпници, предаде Асошиейтед прес.

Някои експерти и Фейсбук предупредиха, че отслабването на криптирането, за да може полицията да следи комуникациите, ще ги направи уязвими за хакери.

Новият законопроект следва модела на закон, приет от британския парламент през ноември, с който националните разузнавателни агенции получиха някои от най-широките правомощия в западния свят, отбеляза австралийското правителство. Според австралийския проект, който ще бъде внесен за разглеждане от парламента през ноември, съдилищата ще могат да нареждат на технологичните компании да осигуряват достъп до комуникационните си услуги.

"Имаме сериозен проблем, че силите на реда все по-рядко могат да открият какво правят терористи, наркотрафиканти и педофили поради високата степен на защита", заяви премиерът Малкълм Търнбул. "Когато можем да го наложим, ще го направим, но ще имаме нужда от сътрудничеството на технологичните компании".

Правителството очаква някои технологични компании, особено базираните в САЩ, да се противопоставят на закона. Но те "знаят, че от морална гледна точка би трябвало да сътрудничат", подчерта Търнбул.

Главният прокурор на Австралия Джордж Брандис заяви, че разпространението на приложения за кодирани комуникации като УотсАп, Фейсбук и други е "може би най-тежкият удар срещу възможностите на разузнаването и органите на реда, което сме виждали през живота си". Той добави, че миналата седмица се е срещнал с британския главен криптограф и смята, че е технически възможно криптираните съобщения да се декодират в разумен срок, без в системата да се въвеждат уязвими места, които биха позволили достъп до комуникациите както на компанията, така и на потенциални хакери.

Фейсбук заяви, че има протокол, по който отговаря на исканията за съдействие от полицията. Социалната медия обаче подчерта, че не може да чете конкретни криптирани съобщения. "Отслабването на системите за криптиране за полицията би означавало да ги отслабим за всички", предупреди Фейсбук в изявление.

Споделяне

Още от IT

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?