Австралия затяга правилата за придобиване на гражданство

Австралия затяга правилата  за придобиване  на гражданство
Австралийските власти възнамеряват да затегнат правилата за придобиване на гражданство, като предвиждат да се изискват по-добри умения по английски, по-дълго пребиваване на австралийска територия и доказателства за интеграция, например наличие на работа, съобщиха световните агенции.
 
Премиерът Малкълм Търнбул заяви днес, че новият тест за придобиване на гражданство ще отразява австралийските ценности, а не както е сегашният формат, да се попълва верният от изброените отговори.
 
"Правим това с цел да укрепим нашето мултикултурно общество и нашите ценности", каза той пред репортери в Канбера. "Австралийското гражданство би трябвало да бъде уважавано, ценено. То е привилегия", заяви Търнбул.
Кандидатстващите за австралийско гражданство ще трябва да владеят добре английски и да са имали постоянно жителство за поне четири години, а не само една, както е в момента.
 
Министърът на имиграцията Питър Дътън каза, че се предвижда да има по-големи полицейски проверки на кандидатите за гражданство, както и че извършителите на домашно насилие трябва да бъдат дисквалифицирани. По думите му промените не са насочени срещу която и да е религия, а срещу определени манталитети.
 
"Те са насочени към хора, които може да мислят, че домашното насилие е нещо нормално. Е, то не е", каза той.
 
Домашното насилие е значителен проблем в Австралия, където според правозащитни организации една трета от жените стават жертва на физическо или сексуално насилие, като нивото на насилие е по-високо сред неимигрантските общности.
Кандидатите следва да показват стъпките, които са предприели, за да се интегрират и допринесат за австралийското общество. 
 
Търнбул обяви новите правила за придобиване на гражданство, след като по-рано тази седмица представи по-строги визови изисквания за чуждестранни работници в стремеж да постави "Австралия на първо място".
 
В Австралия се наблюдава засилване на националистическите, антиимигрантски политики в момент, когато крайнодесни партии печелят значителна подкрепа, а популярността на десноцентристкото правителство намалява. Очаква се новите изисквания за гражданството да бъдат приети от парламента с подкрепата на сенатори от десницата.
 
Сегашните тестове за гражданство, при които се избира верният отговор измежду различни възможности, проверяват доколко кандидатът познава австралийските закони и национални символи. Според Търнбул обаче това не е достатъчно, за да се прецени дали даден човек би приел "австралийските ценности".
 
"Ако вярваме, че уважението към жените и децата и отхвърлянето на насилието . . . е австралийска ценност, а то е такова, тогава защо това да не стане ключова част, основополагаща част, много важна част от нашия процес за придобиване на австралийско гражданство? Защо просто тестът да не бъде списък с граждански въпроси?", заяви премиерът, цитиран от БТА. 
 
Новият тест за гражданство ще включва въпроси за това дали кандидатите пращат децата си на училище, дали ходят на работа - ако са в работоспособна възраст, дали участието в градски банди е австралийска ценност. На кандидатите ще бъдат задавани въпроси за домашното насилие и дали смятат, че е нормално някой да бие жена си. В теста ще бъдат засегнати също така теми като детските бракове и осакатяването на женските гениталии.
 
Австралия има едно от най-високите нива на имиграция в света - една четвърт от австралийците са или родени в чужбина, или поне единият от родителите им е роден в друга държава.
Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?