Австралийска сенаторка се появи с бурка в парламента

Австралийска сенаторка се появи с бурка в парламента

Австралийската крайнодясна сенаторка Полин Хенсън си навлече критики от правителството и мюсюлманската общност, като се появи днес с бурка в парламента като част от своята кампания за забрана на покриващото цялото тяло облекло, носено от някои мюсюлманки, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Хенсън поседя двайсетина минути, облечена с черната бурка, след което я свали и призова подобни дрехи да бъдат забранени по съображения, свързани с националната сигурност.
"Много се радвам да сваля това, защото мястото на такива неща не би трябвало да е в парламента", каза сенаторката, която е лидер на партията "Една нация".

"Ако човек, който носи качулка или каска, влезе в банка или друга сграда, или дори на партера на съда, той трябва да бъде отстранен. Защо същото да не важи за някой, който покрива лицето си и не може да бъде разпознат?", заяви тя в Сената.

Генералният прокурор Джордж Брандис каза, че правителството няма да забрани бурките, и укори Хенсън, определяйки постъпката ѝ като "ефектен номер", който обижда мюсюлманското малцинство в Австралия. Изказването му беше аплодирано от сенаторите.

Вицепрезидентът на Ислямския съвет на щата Виктория Адел Салман каза, че действията на сенаторката са "подигравка с нейното положение".

Хенсън се прочу през 1990-те години с твърдата си съпротива срещу имиграцията от Азия и търсещите убежище хора. През последните години тя води кампания против мюсюлманските облекла и строителството на джамии.

Споделяне

Още от Свят