Австралийски мюсюлмани искат места, където да отправят подстрекателски изказвания

Австралийски мюсюлмани искат места, където да отправят подстрекателски изказвания

Мюсюлмански съвет в Австралия поиска да се създадат безопасни пространства, където младите мюсюлмани да могат да правят подстрекателски изказвания. Призивът бе определен от властите като смущаващ и неуместен, предаде Франс прес.

В молба до парламентарна анкетна комисия за свобода на вероизповеданията ислямският съвет на щата Виктория обяснява, че тези пространства може да се финансират с държавни средства по програми за борба с тероризма и екстремизма.

Молбата идва броени дни след вземане на заложници в Мелбърн, определено от следователите като терористично.

Финансирането може "да създаде безопасни пространства, от които младите мюсюлмани спешно се нуждаят, за да могат да се срещат и да обсъждат редица теми по емоционален начин. Там те ще могат да са откровени и дори да използват термини, които в публичното пространство биха били сметнати за подстрекателски", пише ислямският съвет.

Премиерът на щата Виктория Даниъл Андрюс заяви, че е "силно смутен" от тази идея.

"Няма никакъв безопасен начин да се правят изказвания против Запада. Няма никакъв безопасен начин да се правят изказвания срещу съкровените ни ценности", каза той.

"Силно съм смутен от допускането, че можем да имаме пространства, където хората да се държат екстремистки в рамките на програма за дерадикализация. Това няма абсолютно никакъв смисъл за мен", добави Андрюс и изключи всякакво финансиране на подобна инициатива.

Ислямският съвет изтъкна, че засилването на крайнодясната реторика е довело до "климат на следене на семействата ни".

"Особено младите мюсюлмани са следени навсякъде, всеки ден, и това постоянно следене започва да им се отразява, има все повече сериозни проблеми с умствено здраве у много мюсюлмани и това усилва напреженията в семейството", заяви съветът.

Според ислямския съвет думите "се приемат като престъпления в по-голяма степен, отколкото действията", което ограничава свободата на изразяване на младите мюсюлмани повече отколкото при младите немюсюлмани.

В понеделник в Мелбърн мъж от сомалийски произход бе застрелян от полицията, след като взе компаньонка за заложник. 29-годишният Якуб Хайр също е заподозрян в убийството на австралиец от китайски произход.

Хайр е бил съден и оневинен за неосъществен план за терористично нападение срещу казарма в Сидни през 2009 година. Трима други обвиняеми по същото дело бяха признати за виновни за опита за атентат, който е целял да отмъсти за австралийските военни операции в Близкия изток.

Откакто равнището на терористична заплаха в Австралия бе повишено пред септември 2014 г., в страната са осуетени 12 опита за атентат, а на 61 души са повдигнати обвинения.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?