Австралийски опозиционен лидер шокира с изказване за ситуацията в Сирия

Тони Абът

Лидерът на опозицията Тони Абът, който описа гражданската война в Сирия като "лоши срещу лоши", предизвика предизборен фурор и повдигна въпроси за външнополитическите му умения и трябва ли да бъде избран за министър-председател, предаде Асошиейтед прес в понеделник.

Премиерът Кевин Ръд определи подхода на Абът към кризата в Близкия изток като "най-опростенческия анализ, който някога съм чувал". Ръд призова австралийците да не гласуват за консервативната коалиция на Абът на изборите в неделя, ако се съмняват в "способността му да оценява сложните въпроси като война и мир, и национална сигурност".

Абът попадна в неделя под словесен обстрел по време на телевизионно интервю, в което изрази съмнения относно намирането на политическо решение на сирийската криза.

"В тази тънеща в невежество държава се води гражданска война между две противни страни. Борбата не е "добри срещу лоши - а лоши срещу лоши, затова е много важно да не влошаваме ситуацията", каза Абът.

"Последния път, когато използвах термина "добри и лоши", бе когато играех на каубои и индианци в задния двор", коментира премиерът Ръд. "Мисля, че спрях да го правя, когато бях на десет".

Социологическо проучване, публикувано в понеделник във в. "Острелиън", показва, че консервативната коалиция на Абът има голяма преднина пред управляващата левоцентристка лейбъристка партия с 54 на сто подкрепа срещу 46. Този резултат може да донесе на коалицията близо 90 места в 150-местната Камара на представителите, където партиите се нуждаят от мнозинство, за да формират правителство, заяви изпълнителният директор на агенция "Нюзпол" Мартин О'Шенъси.

Споделяне

Още от Свят

Какво правителство е добре да има сега?