Австралийски опозиционен лидер шокира с изказване за ситуацията в Сирия

Тони Абът

Лидерът на опозицията Тони Абът, който описа гражданската война в Сирия като "лоши срещу лоши", предизвика предизборен фурор и повдигна въпроси за външнополитическите му умения и трябва ли да бъде избран за министър-председател, предаде Асошиейтед прес в понеделник.

Премиерът Кевин Ръд определи подхода на Абът към кризата в Близкия изток като "най-опростенческия анализ, който някога съм чувал". Ръд призова австралийците да не гласуват за консервативната коалиция на Абът на изборите в неделя, ако се съмняват в "способността му да оценява сложните въпроси като война и мир, и национална сигурност".

Абът попадна в неделя под словесен обстрел по време на телевизионно интервю, в което изрази съмнения относно намирането на политическо решение на сирийската криза.

"В тази тънеща в невежество държава се води гражданска война между две противни страни. Борбата не е "добри срещу лоши - а лоши срещу лоши, затова е много важно да не влошаваме ситуацията", каза Абът.

"Последния път, когато използвах термина "добри и лоши", бе когато играех на каубои и индианци в задния двор", коментира премиерът Ръд. "Мисля, че спрях да го правя, когато бях на десет".

Социологическо проучване, публикувано в понеделник във в. "Острелиън", показва, че консервативната коалиция на Абът има голяма преднина пред управляващата левоцентристка лейбъристка партия с 54 на сто подкрепа срещу 46. Този резултат може да донесе на коалицията близо 90 места в 150-местната Камара на представителите, където партиите се нуждаят от мнозинство, за да формират правителство, заяви изпълнителният директор на агенция "Нюзпол" Мартин О'Шенъси.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?